DRUŠTVENE MREŽE

Influenseri se žale da ih uništava koronavirus

Njihove karijere su se drastično srozale

Račford: Zarađivala pola miliona dolara. Instagram

Avaz.ba

29.3.2020

Brojne industrije pogođene su pandemijom koronavirusa, s velikim brojem ljudi koji su ostali bez posla.

No, iako su neke od stradalih industrija očigledne - restorani, barovi, putovanja, sport, kockanje, kina, maloprodaja, proizvođači automobila, teretane - pokazalo se da i influenseri gube većinu, ako ne i sav svoj prihod.

Nekoliko takvih zvijezda društvenih mreža, koje se oslanjaju na partnerstva s brendovima kako bi finansirale svoj raskošni životni stil, sad svjedoče sve manjem broju ponuda. I dok i dalje objavljuju glamurozne fotografije kako bi zabavili sljedbenike, otkrili su da sad sve moraju raditi sami, dok su se prije o njima brinuli profesionalci, prenosi "Daily Mail".

Tri influenserice otkrile su za TMZ ove sedmice kako su se njihove karijere drastično srozale otkako se virus počeo širiti.

Abigejl Račford (Abigail Ratchford) jedna je od njih. Ona ima 9 miliona pratitelja na Instagramu. Zarađivala je oko 500 hiljada dolara godišnje od sponzorisanih objava, ali čini se da će taj broj dosta pasti 2020.

Iako još ima neke dogovorene poslove, njena posljednja sponzorirana objava bila je 18. februara. Požalila se i kako ne može više naručiti profesionalne šminkere, stiliste i profesionalne fotografe da joj pomognu s fotografijama, već sve mora raditi sama. 

Ela Rouz (Ella Rose), koja ima 811 hiljada pratilaca na Instagramu i dijete sa NFL igračem Đulijanom Idelmanom (Julian Edelmanom), rekla je za TMZ da nije dobila nikakve upite za sponzorirane objave ove sedmice. Obično ih je dobivala barem nekoliko dnevno.

Ela, koja živi u Los Anđelesu, također ne može zvati fotografe, već sve mora raditi sama.

Još jedna popularna influenserica koja je željela ostati anonimna rekla je da nekoliko brendova želi čekati april za pregovaranje o ugovorima. Neki brendovi s kojima je imala dogovorene saradnje tražili su od nje da ih još ne objavljuje, a kaže da je to jer su proizvodi napravljeni u Kini.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.