DOBRA IDEJA

Muhamed Hadžović pokrenuo regionalni izazov #GlumomPreko

Ja te pozivam, iz moje zemlje, da u svojoj zemlji, podijeliš sa svima jedan monolog

Hadžović: Svijet je naša pozornica. Arhiv

Avaz.ba

4.4.2020

Muhamed Hadžović, nagrađivani bh glumac, član ansambla Kamernog Teatra 55 pokrenuo je regionalni online izazov #GlumomPreko na svom Instagram profilu.

Svojom izvedbom monologa iz djela “Tri sestre”, autora Antona Pavloviča Čehova oduševio je kako stariju pozorišnu publiku, tako i mlađe generacije – što dokazuje činjenica da je za manje od jednog dana njegov monolog podijelio veliki broj profila na društvenim mrežama. 

Sljedeći od kojeg očekujemo kratki monolog je Dušan Kovačević, glumac iz Crne Gore.

Hadžović je jedan od prvih javnih ličnosti koje su se oglasile na samom početku pandemije i koje su građane naše države pozvale na odgovornost i na važnost socijalnog distanciranja i ostajanja kod kuće, zbog sprječavanja daljeg širenja virusa.

Također, ovo je prvi regionalni izazov koji kreće upravo iz Bosne i Hercegovine.

View this post on Instagram

#GlumomPreko Ako smo odgovorno izolovani, ne smijemo biti neodgovorno zatvoreni. Ja te pozivam, iz moje zemlje, da u svojoj zemlji, podijeliš sa svima jedan monolog. Neku lijepu misao. Djelić svjetske baštine. Svijet je naša pozornica, a nedaća je samo alat koji nas još više brusi. Tespijani svih zemalja, oslobodimo se. Nedaća ne gleda ni na naciju, ni na spol, ni na vjeru, ni opredjeljenje. Tako moramo i mi. Granice postoje na mapama, a ograničenja u glavama. Možda ne možemo promijeniti svijet, ali ga možemo uljepšati. To je naša histrionska dužnost. Naš poziv. Zato te pozivam, iz svoje zemlje, podijeli sa svima jedan monolog. I pozovi nekoga, iz neke druge zemlje, da uradi to isto. Ima nas. Mi to možemo. Mi to moramo! 😷👊 Bit ce ovdje velikih glumackih imena balkana!🎩 @kamerni_teatar_55

A post shared by Muhamed Hadzovic (@muhamedhadzovicofficial) on

U obrazloženju svog izazova Hadžović je na Instagramu naveo kako to što smo izolovani, ne znači da smijemo biti neodgovorno zatvoreni.

- Ja te pozivam, iz moje zemlje, da u svojoj zemlji, podijeliš sa svima jedan monolog. Neku lijepu misao. Djelić svjetske baštine. Svijet je naša pozornica, a nedaća je samo alat koji nas još više brusi. Tespijani svih zemalja, oslobodimo se. Nedaća ne gleda ni na naciju, ni na spol, ni na vjeru, ni opredjeljenje. Tako moramo i mi. Granice postoje na mapama, a ograničenja u glavama. Možda ne možemo promijeniti svijet, ali ga možemo uljepšati. To je naša histrionska dužnost. Naš poziv. Zato te pozivam, iz svoje zemlje, podijeli sa svima jedan monolog. I pozovi nekoga, iz neke druge zemlje, da uradi to isto - napisao je Hadžović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.