SAVJETI ZA ŽENE

Najstarija manekenka otkrila recept za dug i sretan život

Početkom godine objavila knjigu “A Woman Makes a Plan: Advice for a Lifetime of Adventure, Beauty, and Success”, koja je ispunjena savjetima za žene

Mej Mask: Manekenka i nutricionistica. Agencije

Avaz.ba

12.4.2020

Mej Mask (Maye Musk, 72), manekenka i nutricionistica, majka milijardera Ilona Maska (Elon), živi život kakav je oduvijek željela, ali put koji je prošla da bi došla do toga nije bio nimalo jednostavan. I upravo zato je početkom godine objavila knjigu “A Woman Makes a Plan: Advice for a Lifetime of Adventure, Beauty, and Success”, koja je ispunjena savjetima za žene, a temelji se na stvarnom, njenom bogatom iskustvu, prebrodila je brojne životne nedaće, zlostavljanje, težak razvod i uspješno odgojila troje uspješne djece.

Budući da je renomirana nutricionistica, objavila je u knjizi i neke svoje omiljene recepte, kao i dosad neobjavljivane porodične fotografije.

Majka tehnološkog genijalca i milijardera Maska zaista je prošla sve i svašta, tako da njeni savjeti imaju stvarno pokriće. Na svojoj je koži osjetila šta znači boriti se s neimaštinom i počinjati od nule mijenjajući gradove, države i kontinente. Nakon razvoda od supruga Erola (Errol), bogatog, ali veoma nasilnog čovjeka koji ju je devet godina, kaže, maltretirao i psihički i fizički, ostala je bez "prebijene pare", sama s troje male djece.

Da bi spojila kraj s krajem, znala je raditi pet različitih poslova. Kada se 1989. s djecom preselila iz Južnoafričke Republike u Toronto, živjeli su u derutnom unajmljenom stanu bez namještaja, više gladni nego siti.

Od prve plaće prvo sam kupila najjeftiniji tepih, da ne sjedimo na golom podu. Potom sam Ilonu kupila kompjuter. I tako je on sa svojim kompjuterom sjedio na tom tepihu. Ko me poznaje, ne zavidi mi, zna kroz kakve sam teškoće prolazila. Preživjeli smo tešku bijedu, otkrila je Mej i dodala da su je sva ta iskustva učinila osobom kakva je danas.


Mej Mask: Majka milijardera Ilona Maska. Agencije

Među svoje najveće uspjehe, a zaista ih ima mnogo, ubraja i činjenicu da je 2017. postala najstarije zaštitno lice u povijesti beauty kompanije „CoverGirl“.

- Ne možete kontrolirati sve što se događa, ali život kakav želite možete stvoriti u bilo kojoj dobi; jedino je potrebno napraviti plan, poručuje – Mask.

Ne treba se pomiriti s nesretnim privatnim ili profesionalnim životom, ponavlja Mej na nekoliko mjesta u knjizi.

Paralelnu je karijeru izgradila kao dijetetičarka i nutricionistica s dvije magistarske diplome. Tokom svog života imale je mršave i debele faze, a u svojoj najdebljoj fazi težila je više od 90 kilograma. U njenoj dijeti danas prevladavaju povrće, humus, posni sir i bijeli kruh od cjelovitog brašna, a najviše voli juhu od graha. Već godinama širom svijeta predaje o zdravoj prehrani.

Hrana koja pomaže u borbi protiv anksioznosti: Mliječni proizvodi, bobičasto voće, meso...

Savjeti koji se od mladosti drži Mej Mask su:


1. Napravite dobar raspored

Jedite kada ste gladni, ali i onda kada baš i niste, jer će to spriječiti da se kasnije prejedete. Ja obično umirem od gladi oko podne, pa sam navikla samu sebe da pola ručka pojedem oko pola 11, a ostatak oko 12.



2. Jedite ono što volite

Ako vam se okus ne dopada, ne jedite ili ne pijete to, bez obzira na to koliko je zdravo, nađite alternativu koja vam je po volji.



3. Dozvolite sebi malu slabost

Moj sin otvorio je restoran. Mnogo ću jesti na otvaranju, znala sam to odmah. Ali, sljedećeg dana sam ustala i doručkovala veliku porciju zobene kaše. Ne vjerujem u to da ako pojedete nešto što "ne treba", to morate da spaliti ubitačnim treninzima. Ja se samo vratim zdravijoj ili manje kaloričnoj hrani.



4. Budite informirani

Stalno pratim vijesti vezane uz nutricionizam jer je to moj posao, ali svako može profitirati ako prati ovu znanost. Potražite članke koje su pisali nutricionisti, oni su najrelevantniji.



5. Slavite svaki dan

Kada čujem da je neko imao nesreću ili je bolestan, uvijek kažem sebi: Zašto da izbjegavam bilo što u čemu mogu da uživam? Zaista morate uživati svakog dana.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.