ISPOVIJEST IZ KARANTINA

Gabi Novak: Ležala sam pored pacijenata s koronom

Imala sam upalu pluća, zemljotres me zatekao u bolnici

Gabi Novak. Arhiva

Piše: L. Sarajlić-Ramović / Avaz.ba

17.4.2020

- Kako sam? Šta da vam kažem? Snalazim se u poluuništenom stanu. Imala sam upalu pluća, ležala sam pored soba u kojima su smješteni pacijenti s koronavirusom. Jedva sam se izvukla - rekla je Gabi Novak (83) za „Avaz“.


Tužno vrijeme

U prvoj ispovijesti nakon što je prije sedam dana izašla iz bolnice velika dama i jedna od najvećih muzičkih diva na ovim prostorima veoma iskreno i otvoreno je govorila o svemu šta joj se dešava i kako proživljava ova teška vremena. 

- Veoma ružno... Potres me je zadesio u bolnici. I, evo, sad sam u svojoj kući. Ne znam gdje bih započela, jer majstori su zauzeti, dimnjaci su se srušili, čekamo šta ćemo s grijanjem, kada će se napraviti... Uglavnom sam u jednom jako i rijetko tužnom vremenu. Ne samo ja, nego čitav Zagreb. U izolaciji smo svi. Mislim da se pandemija neće dugo smiriti – govori nam Gabi. 

Optimizam ipak ne gubi, pa se nada da ćemo, kako kaže, prodisati barem u avgustu. 

- Daj Bože, pa da cijela planeta prodiše – dodaje Novak.

U više od osam decenija svog života proživjela je mnogo toga. I šta god se dešavalo, Gabi se borila i nije se predavala. 

- Djeci, koja žive u izobilju, nažalost, bit će teško u životu. A mi, koji smo se borili... Evo, šta smo prošli posljednjih 30 godina. Koliko su ginuli zbog ništa. Sve se moglo drugačije. Bez suživota ne ide. Ako te neko uvrijedi i razočara i ubije sve što u tebi postoji, makni se. Kako je moj Arsen napisao: „Čistim svoj život“. To je bio njegov slogan. U životu odbacuješ krive ljude, krivu hranu, krivo podneblje...– govori nam žena koja je uz Arsena Dedića proživjela veliki dio svog života.

Bolji život

Gabi Novak. Arhiva

Ona ipak u pandemiji koronavirusa vidi tračak nade za čovječanstvo. 

- Bože dragi, možda će nas ovo ponovo sjediniti. Zajedno prolazimo pakao, čitav svijet – govori Novak. 

Kaže da joj je izgledalo da će ljudi izvući pozitivnu pouku kada smo završili sa, kako ga naziva, balkanskim svjetskim ratom.

- Nažalost, baš se nije sve to iskristaliziralo. Dobar dio da, ali još imamo neke ljude koji su međusobno nespojivi. Barem da naša djeca i unuci dožive neki bolji život. Ne možemo jedni bez drugih - poručuje Novak. 

Unatoč svemu, Gabi zvuči pozitivno.

- Pokolebam se, povučem se, isplačem to. Zašutim, uvučem se u neku samoću. Ali, opet čovjek u toj samoći dođe do sebe. Ako znaš iskoristiti samoću, onda u njoj moraš tražiti sebe da vidiš dokle si došao. Samoća nije bijeg, već ti služi da dođeš do vlastite spoznaje. Samoća je čišćenje – poručuje Novak. 

Miris jasmina iz Bosne

- Svim mojim Sarajlijama i Bosancima želim sve najbolje. Kada smo Radojka Šverko, Tereza Kesovija i ja bile na turneji „Tri dive“ na putu između Zenice i Tuzle, naišli smo na ogromni vrt nasred jedne livade u kojem je prodavano cvijeće. Kupila sam tada jedan jasmin, kao mali grm. Taj jasmin ovdje kod mene u dvorištu usred Zagreba već je veliki grm i kad otvorim prozor, dolazi mi miris. To je divna uspomena na Bosnu – kaže nam Gabi Novak.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.