TUŽAN DAN

Obavljena dženaza Emini Zečaj

Komemorativni skup nije održan zbog koronavirusa

Dženaza Emini Zečaj. J. Trgo-Zečaj

Piše: Avaz.ba

22.4.2020

Emini Zečajkoja je slovila za jednu od najboljih interpretatorica sevdalinki, danas je klanjana dženaza nakon koje je ukopana na gradskom groblju Bare.

Eminu su na vječno prebivalište ispratili njeni najbliži. Na dženazi nije moglo prisustvovati mnogo ljudi, svega njih 30-ak zbog zabrane okupljanja koja je na snazi zbog pandemije koronavirusa. Zbog istog razloga nije organizovana ni komemoracija.

Emina Zečaj preminula je prije dva dana u 91. godini.

Klanjana Dženaza Emini Zečaj. J. Trgo-Zečaj

Rođena je 1929. godine u Sarajevu, gdje je završila Srednju tekstilnu školu i medresu. Na nagovor pjevačice Slavke Petrovske, izlazi i polaže audiciju na Radiju Sarajevo. Na početku karijere šezdesetih godina, Emina Zečaj pjevala je uz narodni orkestar, odnosno uz pratnju harmonike Ismeta Alajbegovića Šerbe.

Odigrala je veoma važnu ulogu u očuvanju izvorne tradicionalne pjesme. Njena interpretacija i način izvođenja su građa i predmet proučavanja mnogih bosanskohercegovačkih i stranih kritičara i etnomuzikologa. Snimljene su mnoge TV i radioemisije i reportaže o njoj. Bugarska RTV snimila je dokumentarni film pod nazivom "Bosanska sevdalinka s Eminom Zečaj".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.