KULTURA

Spas od korone publika može naći u teatarskim pričama NPS

Petak 26. juni rezeviran je za izvedbu komedije legendarnog Dušana Kovačevića “Balkanski špijun u Sarajevu”

Narodno pozorište Sarajevo. Arhiv

Piše: N. Aj. / Avaz.ba

13.6.2020

Ekipa Narodnog pozorišta Sarajevo, na čelu sa direktorom Izudinom Bajrovićem, tokom pandemije koronavirusa vrijedno je radila kako bi kulturni život u što je moguće manjoj mjeri osjetio nedostatke i gubitke zbog nemogućnosti igranja u salama.

Ipak, sa popuštanjem mjera, život se polako, ali sigurno vraća i u pozorišta.

Tako je NPS napravilo repertoar za ovaj mjesec, a publika će moći uživati u različitim teatarskim poslasticama.

Predstavu „Leptir“ u režiji Emira. Z. Kapetanovića, rađenu prema tekstu Aleksandra Radunovića, možete pogledati u srijedu, 17. juna u 19.30 sati na Velikoj sceni NPS.

- Dramski tekst "Leptir" ima jednostavnu strukturu s klasičnim dramskim zapletom, te poštuje Aristotelovska pravila jedinstva (vrijeme, mjesto i radnja). Ovaj, tako reći, školski primjer drame, daje glumcu mogućnost da svoja glumačka umijeća iznesu u prvi plan. Bez mnogo vanjskih sredstava, prevelike scenografije i bez mnogo korekcija šminke i maske daje mogućnost glumcu da otjelovi lik od krvi i mesa – stavljajući u prvi plan emociju. Ovakav tekst je savršen odabir za malu scenu kamernog tip kakva je mala scena Narodnog pozorišta Sarajevo. Tekst govorio o otuđenosti unutar porodice, uslijed nedostatka komunikacije, a to je problem mnogih današnjih porodica. Komunikacija unutar porodica danas se obavlja putem mobitela, kompjutera i drugih sredstava komunikacije koja ne uključuju prisustvo stvarne emocije. Stoga su ovakve predstave danas potrebnije, nego ikada ranije - stoji u opisu predstave na oficijalnoj stranici NPS.

U predstavi igraju Sanela Pepeljak, Aleksandar Seksan i Ermin Sijamija.

Repertoar Narodnog pozorišta Sarajevo. NPS

U subotu, 20. juna u 19.30 sati, u povodu obilježavanja Svjetskog dana muzike na sceni NPS, bit će održan koncert Opere i Baleta NPS, “Glas i ples” u okviru koje ćete uživati u kompozicijama za glas i klavir domaćih kompozitora, u izvedbi članova Opere NPS. Na programu će se naći kompozicije Asima Horozića, Ranka Rihtmana, Darija Vučića, Tonija Toplana, Đele Jusića, Petra Konjovića, Marka Tajčevića i Milana Perbande. Balet NPS izvest će najljepše numere iz poznatih bosanskohercegovačkih opera i baleta, “Hasanaginice”, “Omera i Merime” i “Katarine bosanske kraljice”.

- Ovom prilikom publika će uživati u praizvedbi numere “Buđenje” u koreografiji Belme Čečo Bakrač, koju je postavila na muziku mladog i talentiranog kompozitora i člana Opere NPS, Tonija Toplana - kažu iz Kuće na obali.

Mjesta u dvorani bit će ograničena zbog mjera donesenih usljed pandemije koronavirusa. Arhiv

Kraj iduće radne sedmice, tačnije petak 26. juni rezeviran je za izvedbu komedije legendarnog Dušana Kovačevića “Balkanski špijun u Sarajevu” čiju je adaptaciju i režiju uradio Sulejman Kupusović. Ova predstava jedna je od ozbiljnih komedija, koje osim pregršt smijeha, donose i dosta tema za razmišljanje. U predstavi igraju Izudin Bajrović, Ejla Bavčić, Merima Lepić-Redžepović, Milan Pavlović i Aldin Omerović, a počet će u 19.30.

Iz NPS i ovom prilikom napominju da je poštivanje mjera propisanih od strane Federalnog štaba civilne zaštite obavezno te će zbog toga broj posjetilaca koji će moći prisustvovati programima biti ograničen.

- Našu publiku podsjećamo na obavezno nošenje zaštitnih maski za lice - ističu iz ove teatarske kuće.

Ulaznice je moguće uzeti na blagajnj NPS svakog radnog dana od 9 do 15 sati, dok se rezervacije mogu vršiti putem oficijalne stranice pozorišta, zatim putem e-maila [email protected] ili telefonskim putem na broj 033 221 682.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.