RAZGOVOR

Nedim Babović: U godinama sam kada stvari ne posmatram crno-bijelo

Završavamo novi album, više virtuelno nego uživo. Zasvirat ćemo ponovo čim zvanično budemo imali odobrenje za to. Ekonomija je globalno u krizi

Babović: U avgustu ćemo ići s trećim singlom. Arhiva

Razgovarala: Lejla Karahmet - Pujagić / Avaz.ba

14.6.2020

Nakon prvog singla “Samo lagano” s nadolazećeg četvrtog albuma, legendarna sarajevska grupa „Bombaj štampa“nedavno je objavila i singl “Udari me nečim”. Raja se obradovala, a kako im se pjesma svidjela, kada će novi album i šta im je pandemija sve poremetila otkrio je  u razgovoru za „Avaz“ Nedim Babović, osnivač i gitarista „Štampe“.



Sve odgođeno

- Uzimajući u obzir da ovo i nije prava promocija pjesme, reakcije su više nego očekivane. Odlučili smo se da izbacimo ovu „lyrics“ verziju videospota, dok se ne skupimo pa snimimo pravi video. Imamo puno dobrih reakcija širom regiona i naš izdavač „Croatia Records“ je odradio dobar posao i već podijelio pjesmu i ovakav video širom susjedne nam Hrvatske na elektronske medije – rekao je Babović.

Pandemija je cijeloj planeti Zemlji poremetila planove. Šta ste Vi morali odgoditi?

- Pa najveći problem je veliki broj tih koncertnih nastupa koje smo već imali dogovorene krajem prošle godine. Radilo sa najviše o festivalskim nastupima, koji su sada skoro svi odgođeni za sljedeću godinu. Neki od organizatora se nadaju da će jedan dio toga biti realiziran možda i ove godine, ali još  nemamo nikakve zvanične potvrde.



"Bombaj štampa": Uskoro novi album. Arhiva

Kada stiže novi album?


-Pa, ako ne budemo svirali uživo ovog ljeta, što je vrlo izvjesno, album se može očekivati vrlo brzo. Mislim da ćemo već u avgustu ići s trećim singlom, a onda album septembar, oktobar najvjerovatnije.

I muzička branša je u krizi, kako kod nas tako i u cijelom regionu. Prema Vašem mišljenju, kakve su prognoze i  kada bi se sve moglo vratiti u „normalu“?

- Ekonomija je globalno u krizi, pa tako i muzička industrija. Ja stvarno nemam odgovor na to pitanje, jer ne poznajem ekonomiju toliko, ali što se nas tiče, mi ćemo zasvirati ponovo čim zvanično budemo imali odobrenje za to.



Propisane mjere

Šta Vam je najviše nedostajalo za vrijeme izolacije i jesmo li se prebrzo opustili?

- Nedostajali su mi bend i živi nastupi s „Bombaj štampom“, ali opet s druge strane, imao sam jedan dragocjen period intenzivnog i kvalitetnog druženja sa porodicom i zaista sam uživao u tome.

A da li smo se sada svi opustili to stvarno ne zanam. Nek pidemiolozi vode brigu o tome, ja ću poštovati sve propisane mjere kao i prije.

Kada se nadate okupljanju s momcima iz „Bombaj štampe“?

- Mi već radimo na završavanju novog albuma, više virtuelno nego uživo. Čim dobijemo zeleno svjetlo od nadležnih za održavanje koncerata, eto nas odmah.

Šta mislite o društvenim mrežama?

-U godinama sam kada više ne posmatram stvari crno-bijelo. Mislim da ima puno više pozitivnih nego loših stvari.

Gdje ćete imati prvi nastup nakon ovog „ludila“?

- I ja bih volio  znati.


Na čemu Nedo Babović još radi?


- Trenutno jedino na završavanju albuma „Bombaj štampe“, što me čini veoma sretnim.



Pospremanje u glavi

Kako ste provodili vrijeme u izolaciji?


- Uglavnom sam se dobro odmorio i eksperimentirao s nekom elektronskom muzikom, jer nisam imao bend u blizini.


Žao mi je ljudi koji su u tom kriznom periodu morali raditi i onih koji su bili bolesni ili, nažalost, izgubili živote. Meni je taj period donio dugoočekivani odmor i pospremanje u glavi.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.