LIJEPA SJEĆANJA

Tonči Huljić: Sve pjevačice "Magazina"

Dolaskom Ljiljane Nikolovske, "Magazin" stiče veliku popularnost

Članovi grupe s prvom pjevačicom Majdom Šoletić. Instagram

Avaz.ba

26.6.2020

Tonči Huljić je na svom Instagram profilu objavio je niz fotografija grupe "Magazin" te se prisjetio svih pjevačica koje su bile dio popularnog splitskog pop sastava.

"Magazin" se na sceni pojavio 1979. godine, tada pod imenom "Mladi batali", a osnovali su ga Željko Baričić, Zoran Marinković, Miro Crnko, Igor Biočić i vokal Majda Šoletić. 

Nakon ugovora s tadašnjim "Jugotonom" iste godine bend je nazvan "Dalmatinski magazin", a kroz nekoliko mjeseci pridružuje im se Tonči Huljić i Nenad Vesanović Keka.

Majda je ostala u sastavu do 1981. godine, kada ju je zamijenila Marija Kuzmić. 1982. godine sastav mijenja ime u "Magazin" i snima svoj prvi album "Slatko stanje". Marija je grupu napustila nakon samo godinu dana iz porodičnih  razloga. 


Grupa s Ljiljanom Nikolovskom. Instagram

Dolaskom Ljiljane Nikolovske, "Magazin" stiče veliku popularnost. Pjevačica je ostala sedam godina u grupi, nakon čega odlazi u Ameriku zbog ljubavi.

Njeno mjesto preuzima Danijela Martinović koja je s "Magazinom" bila šest godina, nakon čega se posvetila samostalnoj karijeri.

Jelena Rozga pridružila se "Magazinu" 1996. godine i debitirala na Melodijama hrvatskog Jadrana iste godine s pjesmom "Suze biserne", koja je proglašena najizvođenijom pjesmom te godine.

Nakon uspješnih 10 godina Rozga napušta grupu, a novi vokal sastava postaje Ivana Kovač, kćerka poznatog pjevača Miše Kovača. Iste godine objavljuju album "Dama i car".

Neuspjeli pokušaj smirenijeg tona "Magazina" završava 2010. godine, kada Ivana Kovač napušta sastav, a na njeno mjesto dolazi Andrea Šušnjara, koja je debitirala na Splitskom festivalu s pjesmom #Sijamski blizanci".

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.