KRALJICA ROKENROLA

Tina Tarner: Zvijer na sceni slavi 81. rođendan

Koliko je veliku slavu doživjela, toliko su bile velike tragedije s kojima se suočila, ako se uopšte mogu razlikovati male i velike tragedije

L. K. P.

Tina Tarner

Foto: Agencije


Slavna Tina Tarner (Turner) danas,  26. novembra slavi 81. rođendan. Muzici je dala veliki dio života, a život je nije nimalo mazio. Koliko je veliku slavu doživjela, toliko su bile velike tragedije s kojima se suočila, ako se uopšte mogu razlikovati male i velike tragedije.

Sa 18 godina Tina je upoznala Ikea Tarnera koji joj je dopustio da počne pjevati kao prateći vokal u njegovoj grupi, da bi ubrzo zauzela mjesto glavne pjevačice. Godine 1962. Ike i Tina vjenčaju se u Meksiku, i započinju gotovo vrtoglavi uspon.

Sredinom 70-ih brak između Tine i Ikea se počeo raspadati zbog Ikeovog uživanja droge i njegovog lošeg psihičkog stanja. Godine 1976. usred napola propale turneje, Tina Tarner napušta svog supruga s 36 centi u džepu i jednim malim koferom odjeće. Sljedećih šest mjeseci provodi krijući se od Ikea i preživljavajući uz pomoć prijatelja.

  • Tarner: Muzici je dala veliki dio života

    Tarner: Muzici je dala veliki dio života

    Foto: Agencije


Nastavljaju se vrlo teške godine. Prisiljena je pjevati po hotelima kako bi skupila novac za dugove i za život. U Europi, međutim, njena popularnost i reputacija “scenske zvijeri” nisu još dokraja nestale, te 1982. uspijeva potpisati ugovor s engleskim "Capitolom".

Prvi veliki hit doživljava s pjesmom "Let’s Stay Together". Nakon što se pjesma popela do prvog mjesta britanskih top listi, "Capitol" odlučuje rizikovati i pružiti joj mogućnost da snimi cijeli album. I tako, 1984. godine, nastaje “najveći comeback u povijesti muzike”, album "Private Dancer". Uz "Let’s Stay Together", naravno, album se proslavio s mnogim drugim naslovima, među kojima je vjerovatno najpoznatiji "What’s Love Got to Do With It", no tu si i "Better Be Good To Me", zatim pjesma Marka Knopflera "Private Dancer", te "Show Some Respect".

Više o temi Tina Turner

AZRA
Neda Ukraden tuži Hrvatsku!
NA VRH

Komentari

Podijeli članak na