RAZGOVOR ZA AVAZ

Manekenka Iman Karović za "Avaz": Fizički izgled je prokletstvo i blagoslov

Manekenstvo u BiH nije na zavidnom nivou, smatra Iman

L. Medinić

Iman Karović

Foto: Instagram


Iman Karović je bh. model i mankenka koja je slavu stekla na izboru za miss 2015. godine. Tada je Iman ponosno ponijela laskavu titulu miss turizma BiH, te je predstavljala našu zemlju te godine u Maleziji na svjetskom izboru za miss. 

Za „Avaz“ ova dvadesetrogodišnja manekenka je govorila o svojim počecima, karijeri, ali i o situaciji u bh. modelingu.

- Uvijek sam se željela baviti manekenstvom i modelingom, ali sam prvi korak napravila tek kada sam napunila 18 godina. Prijateljica me spojila sa agenticom i vrlo brzo sam počela sa radom – počinje Iman.

Društvene mreže

Kako kaže, od malena je voljela gledati revije, a kasnije je to za nju postala opsesija.

- U tinejdžerskim godinama sam već uveliko pratila svjetsku modnu scenu. Ima nešto privlačo kod tog posla i zaista postanete ovisni o njemu – priznaje manekenka.

Danas društvene mreže promovišu mnoge djevojke koje žele da se bave modelingom, a Iman kaže da su i njoj dosta pomogle.

- Sada vrlo malo radim preko agencije i više radim kao free-lancer, tako da mi društvene mreže mnogo znače. Ja sam se već malo i povukla iz tog posla, jer mi free-lance više odgovara. Sada sam više naklonjena influencu na društvenim mrežama.

Mali honorari

Posao manekenstva u BiH definitivno nije na zavidnom nivou, smatra Iman.

- Da li se u BiH može živjeti od manekenstva i modelinga zavisi od obima posla i posvećenosti. Može se zaraditi dovoljno dobro, ako uspijete izgraditi svoje ime. Inače, mislim da ne, jer su honorari relativno mali kod nas.

Koronavirus je poremetio planove mnogima, što na privatnom, tako i na poslovnom planu, a Iman nam otkriva šta joj najviše nedostaje.

- Putovanja mi nedostaju najviše. Navikla sam da putujem u toku godine i nikad ovoliko dugo nisam bila vezana za jedno mjesto. Nedostaju mi i prijatelji koje imam u inostranstvu, kako smo ovako spriječeni da se vidimo.

Iman nosi titulu jedne od najljepših dama u BiH.

- Fizički izgled moze biti i blagoslov i prokletstvo. Sigurno da mi je pomogao na mnogim poljima i u mnogim aspektima života. Mada, mislim da mi je dosta i odmogao, kako mnogim ljudima vladaju predrasude, pogotovo kad je modeling u pitanju – iskrena je Karović.

Planovi za dalje

Prošla godina mi je pokazala da ništa ne mogu da planiram. Došla sam na neki nivo svjesti na kojem nisam opterećena planiranjem. Plan bi bio raditi sve najbolje što mogu i biti zadovoljna sa onim što sam napravila.

NA VRH

Komentari

Podijeli članak na