SVEČANOSTI

Gremi nagrade 2021: Bijonse i Tejlor Svift ispisale historiju

Tejlor Svift (31) prva je žena koja je tri puta osvojila naslov za album godine

A. J.

15.3.2021

Bijonsi i Megan Ti Stelion dobili priznanja. AFP

Tejlor Svift (Taylor Swift) i Bili Ajliš (Billie Eilish) osvojile su glavne nagrade na dodjeli Gremija (Grammy) u nedjelju, na kojoj je Bijonsi (Beyonce) osvojivši 28. Gremi postala najnagrađivanija izvođačica u historiji te američke diskografske nagrade.


Folklore Tejlor Svift proglašen je albumom godine, a Ajlišina pjesma "Everything I Wanted" osvojio je Gremija za pjesmu godine.


Tejlor Svift (31) prva je žena koja je tri puta osvojila naslov za album godine.


Autorima pjesme "I Can't Breathe" R&B izvođača H.E.R pripao je Gremi za pjesmu godine u kategoriji u kojoj se nagrada dodjeljuje autorima, a ne izvođačima. Napisana je kao posveta protestnom pokretu "Black Lives Matter" u Sjedinjenim Državama prošlog ljeta.


Britanac Heri Stajls (Harry Styles) pobijedio je u pop-solo kategoriji za izvedbu numere "Watermelon Sugar", što je njegov prvi Gremi.


Reperica Megan Ti Stelion (Thee Stallion) proglašena je najboljom debitanticom. Ta 26-godišnjakinja također je nagrađena za rap izvedbu singla "Savage", na kojem gostuje Bijonsi.


Sa nastupa svjetskih zvijezda - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+2


Miranda Lambert dobitnica je Gremija za najbolji kantri album "Wildcard", prenosi Hina.


BTS je u kategoriji najboljeg pop dueta ili grupne izvedbe izgubio od Lejdi Gage (Lady) i Ariane Grande i njihovog singla "Rain on Me". Sedmočlani bend iz Južne Koreje nadao se nagradi za svoj hit na engleskom jeziku "Dynamite".


Kanje Vest (Kanye West) uzeo je Gremija za gospel album "Jesus is King", dok je Bijonsi osvojila nagradu za najbolji muzički video za "Brown Skin Girl", koji je podijelila sa svojom devetogodišnjom kćeri Blu Ajvi (Blue Ivy).


S četiri nova Gremija i ukupno 28 u karijeri, Bijonsi je nova rekorderka u ženskoj konkurenciji. Do sada je tu titulu držala Elison Kraus (Alison Krauss).



Tejlor Svift na sinoćnjoj ceremoniji. AFP

Bili Ajliš, koja je dominirala prošlogodišnjim Gremijima, pobijedila je za svoju tematsku pjesmu u predstojećem filmu o Džejms Bondu "No Time to Die".


Britanska pjevačica Dua Lipa dobila je nagradu za najbolju novu umjetnicu 2019. godine te za najbolji pop album "Future Nostalgia".


Nagrada Gremi godišnja je nagrada za izuzetne doprinose u muzičkoj umjetnosti i diskografiji, koju dodjeljuje NARAS, američka Akademija za diskografsku umjetnost i znanost. Nagrada je ustanovljena 1959. godine.


Dobitnike bira 11.000 članova "Recording Academy", prenosi Hina.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.