PREMIJERA PREDSTAVE

Gledaoci, sa suzama u očima, nagradili "Schindlerov lift" višeminutnim aplauzom

Komad, rađen prema višestruko nagrađivanom istoimenom romanu Darka Cvijetića, govori o stravičnim zločinima koji su se desili tokom agresije u Prijedoru, u crvenom soliteru

N. Ajnadžić

Nakon što je odgođeno premijerno izvođenja u februaru, predstava "Schindlerov lift", reditelja Kokana Mladenovića, večeras je u Kamernom teatru 55 u Sarajevu konačno odigrana.

Komad, rađen prema višestruko nagrađivanom istoimenom romanu Darka Cvijetića, govori o stravičnim zločinima koji su se desili tokom agresije u Prijedoru, u crvenom soliteru.

Opisana su sva zvjerstva koja su činila prve komšije, a ne stranci. Monstrumi su potpisani imenom i prezimenom.

Publika Kamernog teatra 55, u smanjenom broju zbog epidemioloških mjera, nije ostala imuna na predstavu, kao ni na maestralnu glumu Tatjane Šojić, Gordane Boban, Admira Glamočaka, Davora Golubovića, Aleksandra Seksana, Muhameda Hadžovića, Maje Izetbegović, Sabita Sejdinovića, Dine Mušanović, Senada Alihodžića, ali i onih najmlađih glumaca Sina Kurta, Isa Seksana, Dine Hamidovića, Lane Zeničanin i Tijane Zeherović.

Potresena lica, sa suzama u očima, skoro bez treptaja su pratila svaki pokret na sceni, a nakon posljednje odigrane scene uslijedio je višeminutni aplauz za aktere, kao i reditelja Kokana Mladenovića.

Ni direktor Kamernog teatra 55 Emir Hadžihafizbegović nije mogao sakriti emocije ni suzdržati suze.

Roman "Schindlerov lift" je prepun simbolike. Od samog imena, koji asocira na oskarom nagrađeni film o holokaustu "Schindlerova lista", a lift u soliteru je upravo marke "Schindler". Djevojčica Stojanka je jedan od simbola stradale nevine djece, ali i svi onih koji ni krivi ni dužni su izgubili živote. Sam crveni soliter je simbol za nekadašnju državu Jugoslaviju.

NA VRH

Komentari

Podijeli članak na