ISTO PITANJE

Da li je Nirvana pokrala Parni Valjak?

''Sub Pop'' izdao je ovaj album i to je jedini Nirvanin album koji je izdala ova kuća, a zanimljivo je da je na ovom albumu bubnjeve svirao Čed Čening

''Bleach'' je u SAD dobro prošao. Ilustracija

A. Ka./ B92

17.6.2021

Na jučerašnji dan prije 32 godine izašao je ''Bleach'', debitantski album jednog od najboljih grandž bendova svih vremena Nirvane.

''Sub Pop'' izdao je ovaj album i to je jedini Nirvanin album koji je izdala ova kuća, a zanimljivo je da je na ovom albumu bubnjeve svirao Čed Čening, dok je na ostalim za palicama bio Dejv Grol, sadašnji ritam gitarista i pjevač grupe Foo Fighters.

''Bleach'' je u SAD dobro prošao – prodato je 1,9 miliona kopija i na listi najboljih grandž albuma nalazi se na 13. mjestu.

I poslije 32 godine kasnije postavlja se pitanje – da li je Nirvana pokrala Parni Valjak za uvod i generalno ritam pjesme?


Naravno, treba uzeti u obzir da je basista i osnivač benda bio Krist Novošelić, Amerikanac hrvatskog porijekla.

Krist je rođen u Kalifoniji, roditelji su mu hrvatski imigranti Kristo i Marija – otac mu je sa Iža, dok mu je majka iz Privlake.

Novošelići su živjeli u hrvatskom dijelu Los Anđelesa San Pedru, a kada je imao 15 godina, roditelji su ga poslali u hrvatsku.

Tamo je živio sa babom i dedom u Zadru i bila je to 1980. godina.

Slušao je tadašnji jugoslovenski rok, gdje su Srbi i Hrvati imali sjajne bendove, pa su i oni imali veliki uticaj na njega, što se tiče muzičke karijere.

Tada se zainteresovao i zavolio Prljavo Kazalište, Zabranjeno Pušenje, Parni Valjak i Azru.

Sugeriše se da je Krist upravo tada čuo pjesmu Hrast, koja mu je bila jedna od omiljenih. Ona je izašla 1979. godine, deset godina prije About a Girl.

Kada ga je njegov brat Robert upoznao sa Kurtom Kobejnom i kada je započeta cijela priča oko Nirvane, Novošelić je puštao Kobejnu jugoslovenski rok.

Spominje se da su se Kobejnu svidjeli neki rifovi i da je na kraju i od Parnog Valjka uzeo ritam za svoju pjesmu.

Ništa nije potvrđeno, ali muzika obje pjesme praktično isto zvuči.

Treba i obratiti pažnju na činjenicu da je Krist pisao veliki broj pjesama zajedno sa Kobejnom.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.