ISPOVIJEST

Emina Husedžinović-Ibrahimović za "Avaz": Ispunila sam veliku želju rahmetli majke

Knjigu „Graditeljstvo Bosne i Hercegovine kroz stoljeća“ pisala je posljednjih deset godina svog života, ali nije dočekala da to djelo ugleda svjetlost dana

Husedžinović-Ibrahimović: Promocija održana u Bošnjačkom institutu. Avaz

Piše: L. Sarajlić - Ramović

24.11.2021

Bosanskohercegovačka modna kreatorica Emina Husedžinović-Ibrahimović sinoć je ispunila svoju, ali i veliku želju rahmetli majke, profesorice Sabire Husedžinović.

Zahvalna sam

U 18 sati u Bošnjačkom institutu sinoć je promovirana knjiga „Graditeljstvo Bosne i Hercegovine kroz stoljeća“, koju je profesorica Husedžinović pisala posljednjih deset godina svog života, ali, nažalost, nije dočekala da njeno djelo ugleda svjetlost dana.

- Zahvalna sam što je ovaj projekt doveden do kraja, iako je prošlo šest godina od smrti moje majke. Nije je uspjela ni izdati. Knjiga je, pod markicom izdavača „Dobra knjiga“, izašla u martu prošle godine, kada je krenula korona, tako da tada nismo mogli napraviti promociju - govori nam Husedžinović-Ibrahimović.

Ističe da sve ovo radi u znak sjećanja na svoju majku, ali i naglašava da je riječ o kapitalnom djelu.

- To je enciklopedija, koju bi svaki čovjek koji želi znati o historiji arhitekture BiH trebao imati - dodaje modna kreatorica.

Rukopis i prijelom

Privođenje ovog projekta kraju za Eminu će značiti olakšanje u duši.

- Gubitak roditelja nikad se ne može preboljeti. Ali bit će mi lakše kad, na neki način, ostvarim želju svoje majke. I moj suprug i ja borili smo se do posljednjeg momenta, jer su i rukopis i prijelom bili tu i morali smo to završiti. Bilo je trenutaka, vjerujte, kad sam mislila da knjiga neće ugledati svjetlost dana - govori nam Emina veoma emotivno.

Profesorica Sabira Husedžinović: Umrla prije šest godina. Avaz

Ona je posljednjih mjeseci pripremala i svoju modnu reviju, koja će biti održana 4. decembra u Bosanskom kulturnom centru, a u organizaciji Udruženja „Urban-etno“.

- To su, ustvari, tri različite revije, koje su na neki način povezane - ističe Husedžinović-Ibrahimović.

Bože dragi, šta ja radim ovdje

- S jedne strane nas je pritisnula pandemija, s druge neimaština, a s treće politika. Svaki dan se kolebamo i pitamo: „Bože dragi, šta ja radim ovdje?“ To nije samo moje, već i mišljenje većine ljudi. Dosta nam je tih negativnih utisaka. Ali, eto, smogla sam snage da napravim i ovaj projekt. To su, ustvari, bili oaza mog mira i bijeg od svih tih loših informacija - kaže nam Husedžinović-Ibrahimović na upit da li ikoga u BiH danas zanima moda.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.