INTERVJU

Pjevačica Tijana Dapčević za "Avaz": Strah se uselio u život i utječe na sve

Ne znam šta vole žene mojih godina, izjavila je Dapčević

Dapčević: Zaokupljena je pripremom nastupa za Beoviziju. Pixell.hr

Razgovarala: Lejla Karahmet-Pujagić

30.1.2022

Pop-zvijezda Tijana Dapčević (45) zaokupljena je pripremom nastupa za Beoviziju, kao i probama za predstavu „Devojačko veče“. Ali kaže da se ne žali te da joj povratak poslu i gužva oko novih pjesama, projekata i predstava veoma prija.

Makedonka s beogradskom adresom u intervjuu za „Avaz“ govorila je o Evroviziji, glumi, o plantaži oraha, kojom se njen suprug Milan i ona bave već šest godina, te o drugim zanimljivim temama.


Okupljanje i uživanje

Razgovor smo otvorili Beovizijom na kojoj će Tijana nastupiti s pjesmom "Ljubi, ljubi doveka".

- To je za mene velika radost u ovom trenutku, jer odavno nije bilo festivala i, uopšte, nastupa tog tipa. Pjesmu su napisali Leontina Vukomanović (muzika i tekst) i Nikola Filipović (aranžman i produkcija), a prateće vokale otpjevala je Ivana Peters. Sve se desilo baš brzo i slučajno, mada ja u slučajnosti ne vjerujem, nego mislim da nam se sve dešava s razlogom i u pravom trenutku. Što se tiče očekivanja, ne očekujem baš ništa osim dobre žurke, druženja i zezanja, jer nastupaju mnoge moje kolege i baš mi je drago što opet imamo priliku da nastupamo svi zajedno na jednom festivalu. Uvjerena sam da će se pjesma dopasti slušaocima, a to je i najvažnije - rekla je Dapčević u veoma otvorenom razgovoru za „Avaz“.

Koliko je Evrovizija danas još interesantna i šta Vas sve veže za to muzičko takmičenje?

- Mnogo toga me veže za Pjesmu Evrovizije - od toga da smo moja sestra Tamara i ja, još kao male, gledale s roditeljima svake godine, pa i dan-danas nema šanse da propustim, čak se svi okupimo kod mene da gledamo. Naravno, vežu me i nastupi, prije svega Tamarin nastup kada se Pjesma Evrovizije održavala u Beogradu, a onda naravno i moj nastup 2014. godine kada sam predstavljala Makedoniju u Kopenhagenu. Evrovizija je planeta za sebe, tako smo se svi osjećali tih 10-ak dana u Danskoj i ovaj festival to stvarno i jeste.




Dapčević: Ne vjerujem u slučajnosti. Jelena Jovanov

Iza nas je još jedna pandemijska godina, kakve je posljedice na Vas ostavilo ovo „novo stanje“ što se tiče Vašeg života i karijere?

- Ja nešto ne volim da to nazivam “novim stanjem”, “novim normalnim” i tako dalje, jer ništa od ovoga nije i nadam se da nikada neće postati normalno. Na moju karijeru je to utjecalo vjerovatno isto ili slično kao što je i na sva druga zanimanja. Uskraćena nam je svima sloboda kretanja. Ljudima se uselio strah u život i to, naravno, utječe na sve sfere života. Nadam se da će uskoro kraj svemu tome i da će polako sve da se vraća u normalu.

Da li je tačno da su mnogi pjevači bankrotirali zbog korone?

- Na ovo pitanje bih da uložim “kviska”, jer stvarno nemam odgovor na njega. Činjenica je da je zabrana okupljanja pogodila sve nas koji se bavimo poslom čija je svrha okupljanje i uživanje, ali dobro, evo i to se polako vraća sve, tako da će biti bolje.

Recite nam nešto o mjuziklu „Devojačko veče“ i kolegicama s kojima sarađujete.

- To je mjuzikl koji predstavlja upravo ono što i sam naslov kaže “Veselo devojačko veče”, jer smo se potrudili da se tako i osjećate dok ga gledate. Radnja se odigrava u jednom klubu, gdje jedna od nas, sa svojim drugaricama, proslavlja djevojačko večer svoje kćerke i usput se prisjećaju djetinjstva i dogodovština iz zajedničkog života. Pored mene na sceni su Ivana Peters, Zorana Pavić, Maja Brukner i Jelena Đukić.




Tijana Dapčević. Agencije

Bliži se rođendan, šta su za Vas godine?

- Brojka na torti, koja se svake godine mijenja, ali ako ti je super u svojim godinama, onda nije ni važno koja je to brojka. Znate ono: “Šta vole žene tvojih godina?” Otkud znam, nisam ja žena mojih godina. Tako nekako je i kod mene. Ako si sretan, ispunjen i zadovoljan, ako imaš pored sebe one koje voliš i trudiš se da ti je svaka godina ispunjena takvim ljudima, onda je rođendan stvarno samo još jedan povod da se okupimo.


Povratak poslu

Često dolazite u Sarajevo i slavite rođendan, da li će i ove godine biti tako?

- Vjerovatno ove godine ne, jer 5. februara imamo predstavu u Kombank dvorani u Beogradu, ali ću se potruditi da Sarajevo dođe kod mene.

Odakle tako čvrsta veza sa Sarajevom?

- Od kada znam za sebe, pa i prije toga, jer su se moji majka i otac upoznali u Sarajevu, legenda kaže da sam tu i začeta. A kasnije se to samo nastavilo jer imam mnogo prijatelja u Sarajevu, koji su mi kao članovi porodice, tako da ja kad god da dođem, ja imam osjećaj da sam kod kuće i da mi je baš tu i mjesto. Uopšte se ne osjećam kao gost. Mada, Sarajevo je takav grad, da te toliko zagrli, da ni ne možeš da se osjećaš kao gost u njemu.

Opišite sebe u tri riječi?

- Samo tri?! Neka bude vrijedna, odana i veselica. I palačinkopravilica. To su četiri riječi, ali nema veze.

Otkrili ste da imate i plantažu oraha, kako napreduje taj biznis?

- E, što se tiče tog biznisa, to ćete morati Milana, mog supruga da pitate, on je taj koji se u našoj kući bavi poljoprivredom i svim poslom u vezi s orasima. A ja često, u šali, kažem da se samo slikam i hvalim time. Ovo je šesta godina otkako smo zasadili orahe i ove godine, ako Bog da, očekujemo prvi rod.


Gluma i pjevanje je savršen spoj

Šta je za Vas pjevanje, a šta gluma?

- Pjevanje ne treba razdvajati od glume, bar u mom slučaju. Muzika i gluma su usko povezani. Nijedan glumac neće biti primljen na akademiju ako nema sluha, to je prosto dio zanimanja, jer u svakoj predstavi ima muzike, muzika je dio i filma, serije… S druge strane, svaki pjevač treba da zna da se kreće i ponaša na sceni, što je opet dio glume. Mislim da idu savršeno jedno s drugim. Sretna sam što imam priliku da se bavim i jednim i drugim, jer je gluma moja velika strast i igranje u predstavama i uloga u seriji “Prespav” su mi otvorili novi prozor u svijet. Uživam u svakom novom glumačkom projektu, isto kao što uživam i u svakoj novoj pjesmi i svakom koncertu.



Najvažnija je odluka

Otkrijte nam kako ste Vašu liniju doveli do savršenstva?

- Za početak, najvažnija je vaša odluka i spremnost da se stvarno posvetite sebi. E, kad doneseš odluku da si se stvarno za života najeo svega i svačega i da je vrijeme da se tvoje tijelo oporavi, onda je to prvi korak. Drugi korak je da ne pomisliš da je kraj uživanju i da je zdrava ishrana gadna ili da ćeš non-stop da budeš gladan itd. A onda odeš kod Ane Petrović, koja je tu da ti sastavi program ishrane koji je nutritivno bogat, izbalansiran i koji će ti donijeti rezultate tako što će ti promijeniti stare navike i, uopće, odnos prema hrani. Nema nikakvih tajni, čak dobiješ i recepte za sva jela koja su ti navedena u ishrani, a tvoje je samo da istraješ. To svakako nisu recepti za koje ti treba specijalna travka s Tajlanda, nego je sve pristupačno i lako dostupno.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.