NALJUTILA MNOGE

Vupi Goldberg suspendirana iz emisije zbog izjava o holokaustu

Izvinula se dva puta zbog izjave koja je izazvala gnjev i kritike javnosti

Vupi Goldberg. Agencije

L. K. P.

2.2.2022

Američka glumica Vupi Goldberg (Whoopi Goldberg) suspendirana je u utorak na dvije sedmice iz ABC-jeve emisije "The View" koju vodi, jer je dan ranije izjavila da holokaust nije bio utemeljen na rasizmu, objavila je voditeljica odjela za vijesti Kim Godvin (Godwin).

Uprkos tomu što se 66-godišnja Goldberg dvaput izvinula zbog izjave koja je izazvala gnjev i kritike javnosti, najprije u ponedjeljak u emisiji "The late Show", a potom ponovo u sljedećoj emisiji "The View" u utorak ujutro, predsjednica ABC Newsa je pojasnila kako smatra da to nije dovoljno.

- Odmah stupa na snagu - suspendiram Vupi Goldberg zbog njenih pogrešnih i štetnih komentara, tvitala je Godvin na računu TV kanala ABC za odnose s javnošću.



Goldberg: Njeno je mišljenje razljutilo mnoge. Agencije

Tema holokausta pokrenuta je u emisiji kada se raspravljalo o odluci škole u Tenesiju da iz nastavnog programa izbaci roman iz 1986. "Maus: A Survivor's Tale", koji govori o nacističkim logorima iz Drugoga svjetskog rata. Pritom je Vupi među ostalim rekla da holokaust nema veze s rasizmom.

-Radi se o nadmoći bijelaca. Oni su počinili zločine nad židovima i Romima, kazala je njena kolegica Ana Navaro, na što je Goldberg rekla da se radi o "dvjema grupama bijelaca".

Njeno je mišljenje razljutilo mnoge.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.