BERLINALE

Španska drama "Alcarras" osvojila Zlatnog medvjeda

Ovu nagradu posvećujem onima koji se uprkos svim nedaćama bave poljoprivredom, rekla je rediteljica Simon nakon uručenja nagrade

Ekipa filma “Alcarras”. AFP

L. K. P.

17.2.2022

Zlatnog medvjeda , nagradu za najbolji film ovogodišnjeg Berlinalea, dobio je u srijedu španski film “Alcarras” rediteljice Karle Simon (Carla). Tema filma je borba jedne španske porodice uzgajivača breskvi koja se bori protiv rušenja plantaže za potrebe proizvodnje solarne energije.

- Ovu nagradu posvećujem onima koji se uprkos svim nedaćama bave poljoprivredom, rekla je Simon nakon uručenja nagrade, prenosi Hina.

Srebrni medvjed za najbolju režiju dodijeljen je francuskoj rediteljici Klei Denis (Claire) za film “Avec amour et acharnement”.

Veliku nagradu žirija dobio je južnokorejski reditelj Hong Sangsu (Sangsoo) za fllm “The Novelists Film” a nagradu žirija dobio je meksički film “Robe of Gems” rediteljice Natali Lpez Galardo (Natalie Gallardo).


Rediteljica Karla Simon održala govor. AFP

Njemačka glumica Melkem Kaptan iz filma „Rabye Kurnaz protiv Georga W. Busha“ dobitnica je Srebrnog medvjeda za glavnu ulogu. Ove godine se dodjeljuje samo jedna nagrada za glavnu ulogu s obzirom na to da se više ne dijele nagrada za glavnu mušku i žensku ulogu.

Isti film, koji tematizira borbu jedne njemačke majke turskog porijekla čiji sin je nepravedno proveo nekoliko godina u logoru Guantanamo, dobio je Srebrnog medvjeda za najbolji scenarij koji je dodijeljen njemačkoj scenaristici Laili Ziler (Sieler).

Za glavne nagrade je ove godine konkurisalo 18 filmova. Na čelu međunarodnog žirija našao se američki redatelj M. Najt Šjamalan (Night Shyamalan).

Ovogodišnji 72. po redu Berlinale održava se uz stroge protupandemijske mjere uz ograničeni broj sjedala u kinima. I takmičarski dio je skraćen na sedam umjesto uobičajenih deset dana a festival traje do nedjelje projekcijama za široku publiku.

Odluka vodstva festivala da se ove godine Berlinale, uprkos napetoj epidemiološkoj situaciji održi uz prisustvo publike, naišla je na kritiku jednog dijela javnosti.

Prošle godine je Berlinale održan u dva dijela, u martu virtualno za stručnu publiku i na ljeto za široku publiku u open air kinima.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.