SKANDAL

Berlinale povlači nagradu zbog nacističke prošlosti direktora

Poslije Drugog svjetskog rata pobrinuo se da izbriše tragove svoje nacističke prošlosti

Povlače nagradu ''Alfred Bauer''. Avaz

Avaz.ba

31.1.2020

Organizatori Međunarodnog filmskog festivala u Berlinu (Berlinale) saopćili su da povlače nagradu ''Alfred Bauer'', nazvanu po bivšem direktoru festivala, nakon otkrivanja da je bio povezan s nacizmom.

Istraga sedmičnika "Zeit" bacila je novo svjetlo na ulogu Bauera, prvog direktora festivala, u nacističkoj politici kinematografije, naveli su organizatori i dodali da povlače nagradu ustanovljenu u njegovu čast.

Pozivajući se na detaljno istraživanje nacionalnog arhiva, "Zeit" je prenio da je Bauer bio visoki zvaničnik u organu propagandne kinematografije koji je uspostavio Džozef Gabels (Joseph Goebbels), ministar Adolfa Hitlera.

Bauer je bio i član nacističke partije NSDAP, naveo je "Zeit" i dodao da je on igrao ključnu ulogu u nadzoru glumaca, reditelja i drugih članova filmske industrije koji su inače bili pod potpunom kontrolom Gabels za vrijeme Trećeg rajha.

Ovogodišnji, 70. festival počinje 20. februara. Avaz

Njemački časopis je dodao da se Bauer, koji je bio direktor Berlinalea od 1951. do 1976. godine, poslije Drugog svjetskog rata, pobrinuo da izbriše tragove svoje nacističke prošlosti, čak se predstavljao kao protivnik nacizma. 

Nagrada koja nosi njegovo ime bila je namijenjena za film koji otvora nove umjetničke perspektive u kinematografiji.

Ovogodišnji, 70. festival počinje 20. februara, a predsjednik žirija će biti britanski glumac Džeremi Ajrons (Jeremy Irons).

Na festivalu se dodjeljuju nagrade Zlatni medvjed za najbolji film, grand pri žirija, kao i Srebreni medvjedi za najboljeg reditelja, glumca, glumicu, scenarij i filmsku muziku. 

Od 1992. na tom festivalu se dodjeljuje nagrada Teddy za film koji se bavi tematikom LGBT populacije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.