KASKANJE

Počinje jubilarni 70. Berlinale festival, koji je već na meti kritika

Sretni smo da napokon počinje

Počinje 70. Berlinale. AFP

M. S. S. / Avaz.ba

20.2.2020

Večeras počinje 70. međunarodni filmski festival, poznatiji kao Berlinale. Festival će započeti projekcijom filma "My Salinger Year" kanadskog režisera Filipa Falardosa (Philippe Falardeaus).


Posjetiteljka festivala pokazuje svoje karte. AFP

Od ove godine prvi put Karlo Čatrian (Carlo Chatrian), umjetnički direktor festivala, i Nizozemka Marijeta Rizenbik (Marietta Rissenbeek) vode Berlinale. 

- Sretni smo da festival napokon počinje - izjavio je Čatrian. 

Berlinaleu se posljednjih godina prebacivalo kaskanje za druga dva važna filmska festivala, u Veneciji i Kanu, te gubitak na važnosti.

Osim smanjenja broja filmova sa 400 na 340, novi Berlinale će imati i nekoliko programskih sekcija manje poput programa "Izvan konkurencije" te "Kulinarske kinematografije".

U glavnom programu bit će prikazano 18 filmova.

Od zvijezda su svoj dolazak ove godine najavili Džoni Dep (Johhny Depp), Helen Miren, Havijer Bardem (Javier) i Vilijam Dafo (Willem Dafoe). 

Žiri ovogodšnjeg festivala. AFP

Ovogodišnji Berlinale se našao i u sjeni skandala oko utemeljitelja Međunarodnog filmskog festivala u Berlinu Alfreda Bauera, kojem se pripisuje važna uloga u filmskoj industriji nacističke Njemačke. Reagirajući na ove optužbe, novi voditelji Berlinalea su ukinuli nagradu koja je nosila ime Alfreda Bauera. 

Problem oko koronavirusa došao je do Berlina: jedna velika kineska filmska delegacija koja je trebala posjetiti prateći sajam European film market (EFM) je otkazala svoj dolazak u Berlin, iako se prodaja karata za sada odvija uobičajenim tempom.

Berlinale se smatra najvećim festivalom po broju posjetilaca koji nisu profesionalno povezani s filmskom industrijom, a samo prošle godine prodato je 335.000 karata.  

Berlinale će trajati do 1. marta, a dan ranije će biti dodijeljene festivalske nagrade.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.