TORINO

Organizatori Evrovizije odlučili da li će se Rusija takmičiti

Pjesma Evrovizije je nepolitički kulturni događaj koji ujedinjuje nacije i slavi različitost kroz muziku, navodi se u saopćenju

Bina Eurosonga. Agencije

L. K. P.

24.2.2022

Organizatori "Pjesme Evrovizije" saopćili su danas da očekuju da i Ukrajina i Rusija nastupaju na ovogodišnjem takmičenju, bez obzira na trenutno ratno stanje koje je na snazi zbog sukoba ove dvije zemlje, prenosi Nova.rs.

Za Pjesmu Evrovizije, koje je planirano da se održi u maju, organizatori tvrde da je takmičenje „nepolitički kulturni događaj“ i čini se da odbacuju nagovještaje da bi napad Rusije na njenog susjeda doveo do toga da ruskim predstavnicima ne bude dozvoljeno da nastupe.

Ovogodišnje 66. izdanje trebalo bi da se održi u Torinu nakon što je italijanski rok bend "Maneskin" pobijedio na prošlogodišnjem takmičenju.

Ova vijest objavljena je nakon što je Evropska unija osudili rusku invaziju i obećali oštrije sankcije.

- Pjesma Evrovizije je nepolitički kulturni događaj koji ujedinjuje nacije i slavi različitost kroz muziku, navodi se u saopćenju sa takmičenja koje organizuje Evropska radiodifuzna unija.

Organizatori Evrovizije oglasili su se nakon polemike koja je pokrenuta na društvenim mrežama i komentara kojima se sugeriše da se Rusiji zabrani učešće.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.