POTVRĐENO

Rusija izbačena sa Evrovizije: Oglasili se organizatori i poručili da su donijeli odluku na osnovu preporuke

EBU je jučer rekao kako će Rusiji biti omogućeno takmičiti se, no brojne države, među kojima su bile sve baltičke i skandinavske zemlje zaprijetile su povlačenjem ukoliko se Rusija ne izbaci

Takmičari Rusije. Agencije

L. K. P.

25.2.2022


Organizatori Evrovizije su objavili da se Rusija neće takmičiti na ovogodišnjo manifestaciji u Torinu. Oni su izdali saopćenje u kojme objašnjavaju razloge takve odluke.

-Europska radiodifuzna unija (EBU) objavljuje je da nijedan ruski izvođač neće učestvovati na ovogodišnjem natjecanju za pjesmu Eurovizije. Izvršni odbor EBU-a donio je odluku na temelju pravila događaja i vrijednosti EBU-a, započeli su u objavi.

"Preporuku Referentne skupine podržao je i televizijski odbor EBU-a. Odluka odražava zabrinutost da bi, u svjetlu krize u Ukrajini, uključivanje Rusije dovelo natjecanje na loš glas."

Prije donošenja ove odluke EBU je izdvojio vrijeme za opširne konzultacije sa svojim članstvom.

-EBU je apolitična članica emitera, predana očuvanju vrijednosti javnog servisa. Ostajemo posvećeni zaštiti vrijednosti kulturnog natjecanja koje promiče međunarodno razumijevanje, okuplja publiku, slavi različitost kroz glazbu i ujedinjuje Europu na jednoj pozornici, zaključili su.


Podsjetimo, EBU je jučer rekao kako će Rusiji biti omogućeno takmičiti se, no brojne države, među kojima su bile sve baltičke i skandinavske zemlje, Ukrajina, Nizozemska te Poljska, zaprijetile su povlačenjem ukoliko se Rusija ne izbaci, zbog čega je došlo do obrata.


Evrovizija bi se ove godine trebala održati u Torinu, nakon što je italijanski bend "Maneskin" odnio pobjedu u prošlogodišnjem natjecanju.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.