S DRUGE STRANE PISTE

Sarajka Kanita Karišik za "Avaz": Ne želim biti stranac u Bosni

Članica je žirija izbora za Miss Nizozemske u svih dvanaest provincija ove zemlje

Kanita Karišik. Instagram

Piše: A. Hodžić

11.3.2022

Sarajka Kanita Karišik članica je žirija izbora za Miss Nizozemske u svih dvanaest provincija ove zemlje. 

Bivša Miss Nizozemske. Instagram

Pozitivna energija

Naša ljepotica je prije nekoliko godina bila pobjednica ovog takmičenja, a za "Avaz“ je govorila o tome kako se osjeća u novoj ulozi, odnosno s druge strane piste.

- Popuštanjem Covid mjera počela su i takmičenja za izbor Miss Nizozemske u 12 provincija. Prava pobjednica se vrlo lako može prepoznati, jer ona, jednostavno, najviše blista i zrači pozitivnom energijom, to je, prema mom mišljenju, taj čuveni „X-faktor“ - rekla nam je Karišik, buduća stomatologinja.

Lijepa Sarajka se rado sjeća i svog izbora prije nekoliko godina, kada je i pobijedila.

- Sjećanja su još svježa, sada sam svjesna da je to nešto što se doživi jednom u životu. U trenutku kada sam bila proglašena za Miss Nizozemske, zasvirala je pjesma “Euphoria” od Lorin (Loreen) i baš tako bih opisala svoje emocije u vezi s tim cijelim periodom, zaista euforično. Ušla sam u svijet mode, što mi je i dan-danas veliki hobi. Uz sve to, rodila su se prijateljstva s misicama, a to je nešto najljepše što sam dobila od svega toga - otkriva manekenka.


Kanita Karišik: Bosanski jezik je moja baza. Instagram

Žalostan fenomen

Karišik ističe kako često dobiva puno pitanja u vezi s materinjim jezikom, odnosno kako to da nije zaboravila bosanski jezik.

- Odgovorila bih da su tu ključnu ulogu odigrali moji roditelji, koji nisu dozvolili da miješam nizozemski i bosanski jezik. Tako da sam kod kuće uvijek komunicirala na našem jeziku. Bosanski jezik je moja baza. Ljudi koji žive u inozemstvu i stjecajem okolnosti zaborave svoj jezik, gube na taj način i svoje porijeklo. Oni su u državama gdje žive stranci, ali i kad se vrate u svoju zemlju, opet su stranci jer su zaboravili svoj jezik. To je žalostan fenomen, koji se sve češće pojavljuje - zaključuje Kanita.

Moda je njen hobi. Instagram

Posjeta Sarajevu u maju

Uskoro dolazi u Sarajevo i to u njoj budi divne emocije

- Radujem se svakom trenutku koji provedem u našoj lijepoj Bosni, ponosnoj. Planiram za prvomajske praznike doći u moje lijepo Sarajevo - kaže naša ljepotica.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.