VELIKA ZVIJEZDA

Hrabar potez ruske primabalerine: Osudila napad na Ukrajinu, morala napustiti Boljšoj teatar

Nikada nisam mislila da ću se stidjeti Rusije, uvijek sam bila ponosna na talentovane ruske ljude, na naša kulturna i sportska dostignuća. Ali sada osjećam da je povučena linija koja razdvaja prije i poslije, napisala je

N. Aj.

16.3.2022

Primabalerina Olga Smirnova. Agencije

Primabalerina Olga Smirnova napustila je Boljšoj u Moskvi kako bi se pridružila Holandskom nacionalnom baletu, objavljeno je u srijedu.

Time je postala prva Ruskinja koja je napustila legendarnu kompaniju zbog rata u Ukrajini.

- Smirnova je bila otvorena u svojoj nedavnoj osudi ruske invazije na Ukrajinu, što je učinilo neizdrživim da radi u svojoj rodnoj zemlji - navodi se u saopćenju holandske kompanije, prenosi AFP.

Protiv rata sam svim vlaknima svoje duše

Smirnova je jedna od najvećih zvijezda Boljšoja i već je ranije ovog mjeseca izrazila svoje protivljenje ratu preko aplikacije za razmjenu poruka Telegram.

- Protiv rata sam svim vlaknima svoje duše. Ne radi se samo o tome da svaki drugi Rus možda ima rođake ili prijatelje koji žive u Ukrajini, ili da je moj djed Ukrajinac... Radi se o tome da nastavljamo da živimo kao da je ovo 20. vijek - napisala je.

Smirnova je daleko najveća ruska zvijezda do sada koja je otišla.

- Nikada nisam mislila da ću se stidjeti Rusije, uvijek sam bila ponosna na talentovane ruske ljude, na naša kulturna i sportska dostignuća. Ali sada osjećam da je povučena linija koja razdvaja prije i poslije - napisala je na Telegramu i dodala:


Nevjerovatno tužne okolnosti

- Ne možemo ostati ravnodušni prema ovoj globalnoj katastrofi.

Smirnova je rekla da je Holandski nacionalni balet "dobar" i da je razmišljala o tom potezu i prije sukoba.

- Privilegija je da ona plaše sa nama u Holandiji, čak i ako su okolnosti koje su dovele do ovog poteza nevjerovatno tužne - rekao je direktor Ted Brandsen u izjavi.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.