ONE KOJE FINANSIRA DRŽAVA

Berlinski filmski festival pridružio se osudi ruske invazije: Zabranit će prokremljevske filmaše

Berlinale zauzima jasan stav protiv opšteg bojkota kulturnih djela na osnovu njihovog porijekla, jer bi to također potisnulo mnoge kritičke glasove. I svijetu su potrebni ti kritički glasovi

Berlinski filmski festival. Agencije

N. Aj.

16.3.2022

Berlinski filmski festival objavio je saopćenje u kojem osuđuje rusku invaziju na Ukrajinu i najavio je isključenje ruskih projekata i delegacija koje finansira država iz učešća na festivalu.

U saopćenju festivala se navodi da je ruski agresorski rat prekršio međunarodno pravo i da je Berlinale solidaran sa ukrajinskim narodom i svima koji vode kampanju protiv ovog rata.

Međutim, festival je zauzeo stav protiv direktnog bojkota filmaša ruskog porijekla navodeći:

- Čak i pred zločinačkim ruskim agresorskim ratom, stoga, ne može biti namjera da se isključe filmaši ili kulturni radnici sa Berlinala na osnovu njihove nacionalnosti, ili da ih izoluju. Suviše često upravo njihova djela prenose kritiku dotičnih režima. Shodno tome, Berlinale zauzima jasan stav protiv opšteg bojkota kulturnih djela na osnovu njihovog porijekla, jer bi to također potisnulo mnoge kritičke glasove. I svijetu su potrebni ti kritički glasovi.

Organizatori festivala su rekli da ista ljubaznost neće biti proširena ni na jedan ruski projekat koji finansira država.

- Drugo je isključiti zvanične državne institucije i, u ovom slučaju, ruske institucije ili delegacije, kao i prateće aktere režima od učešća na Berlinalu sve dok ruska vlada vodi ovaj okrutni rat protiv Ukrajine - navodi se.

Berlinale se pridružuje filmskim festivalima koji su svi zauzeli sličan stav.

Filmski festival u Kanu najavio je isključenje zvaničnih ruskih delegacija ili "bilo koga ko je povezan s ruskom vladom", a Venecijanski film Festival kaže da će zabraniti ruske delegacije, ali ne i nezavisne ruske filmske stvaraoce i njihova djela.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.