IZBOR LJEPOTE POD OPSADOM

Missice u opkoljenom Sarajevu molile svijet: Ne dajte im da nas ubiju

Kako bi pokazali da se u gradu "normalno" živi 1993. godine održan je izbor ljepote

Nogić: Okrunjena za Miss opkoljenog Sarajeva. Arhiva

L. K. P.

5.4.2022

U opkoljenom Sarajevu mlade djevojke svojom su ljepotom prkosile granatama, opjevao ih je U2 i podržala princeza Dajana (Dina). Grad pod opsadom granatiran je teškom artiljerijom i snajperima.

Da bi pokazali kako se grad neće predati čak ni pod takvim uslovima, i kako bi pokazali da se u gradu "normalno" živi 1993. godine održan je u gradu izbor ljepote na kojem se djevojke nisu stidile pokazati ni ožiljke na svojim tijelima.

Pobijedila je tada 17-godišnja Inela Nogić i okrunjena je za Miss opkoljenog Sarajeva, a ona i djevojke koje su se takmičile, na binu su donijele veliki transparent na kojem je pisalo: "Ne dajte im da nas ubiju".


Na binu su donijele veliki transparent na kojem je pisalo: "Ne dajte im da nas ubiju". Arhiva

-Mogu shvatiti da se to ljudima koji to tada nisu doživjeli, čini nenormalnim. Ali, kad se čovjek nađe u toj situaciji i pokušava nastaviti živjeti normalno, i to ispadne sastavni dio života, nama je to bilo koliko-toliko normalno. Svijetu je to izgledalo van svake pameti. I meni bi da se nisam nalazila tu, u tom ratu. I zbog toga je i privuklo toliko pažnje, izjavila je Nogić svojevremeno za "Avaz".


Nogić je inspirirala rok grupu "U2" koji su za nju i glavni grad BiH napisali pjesmu "Miss Sarajevo". Pjesmu su otpjevali s Lučanom Pavarotijem (Luciano Pavarotti), a u spot su uvrstili fotografije ratom razorenog grada. Pjesmu su otpjevali i pred Lejdi Dajanom, a u spot su uvrstili i kadrove s izbora ljepote, na kojima se vidi i transparent.


Inače, ovaj je bend tokom svoje turneje 1993. godine na svojim koncertima satelitskom vezom 12 puta kontaktirao izravno emitirao snimke iz opkoljenog grada, a 1997., održali su koncert na stadionu Koševo i postavili u to vrijeme najveći videowall na svijetu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.