PLAVA KRV

Kako se ponašati kao princeza

Damama iz kraljevske porodice je zabranjeno sjediti opruženih nogu koje su prekrižene jedna preko druge

Piše: L. Karahmet- Pujagić

10.4.2022

Midlton: Zadobile simpatije cijelog svijeta svojom kulturom i držanjem. Agencije

Zbog Kejt Midlton (Kate Middleton), a svojevremeno i Megan Markl (Meghan Markle), širom Velike Britanije počele su se otvarati škole i kursevi ponašanja i bontona koje uče žene kako da se ponašaju kao dame plave krvi.


Uspravna leđa

To i ne treba čuditi, budući da su vojvotkinje zadobile simpatije cijelog svijeta svojom kulturom, držanjem i ponašanjem u javnosti. Mika Majer (Myka Meier), britanski ekspert za ponašanje koja je radila za kraljevsku otkrila je svojevremeno koja pravila treba pratiti kako bi, gdje god da se pojavite, izgledali kao princeza.

1.Sjedenje

Kada prekrižite noge, ona koja je odozgo ne smije visiti u zraku, već biti pripijena s nogom ispod. Damama iz kraljevske porodice je zabranjeno sjediti opruženih nogu koje su prekrižene jedna preko druge.

Majer kaže da pravilno sjedenje treba naučiti svaka žena, a ne samo vojvotkinje. Žene s britanskog dvora preferiraju dvije glavne poze:

- Poza ukoso – Treba sjesti uspravnih leđa, bez oslanjanja na naslon stolice, brada je paralelna s podom, noge skupljene u koljenima i gležnjevima i “nakošene” u jednu stranu.

- Prekriženi gležnjevi – Jednu nogu staviti iza druge i lagano saviti koljena. Ova poza je sjajna jer noge izgledaju duže.

2. Damsko držanje torbice

Iako su uglavnom minijaturne, vojvotkinje svoje clutch, pismo torbice drže s obje ruke na zvaničnim događajima. Samo ukoliko je neophodno da se rukuju, tada će torbicu prebaciti u jednu ruku. Ako treba sjesti, vojvotkinja neće staviti torbicu na stol ili pod, već će je smjestiti između leđa i naslona stolice. U vrlo rijetkim slučajevima, dame plave krvi drže torbicu na krilu. Držanje torbice mišićem nadlaktice je strogo zabranjeno.

3. Poštovanje gostiju

Kada žene plave krvi dočekuju goste, sve je unaprijed spremno kako gosti ne bi čekali. Stol treba biti dekoriran na vrijeme, a jela pripremljena i smještena na mjesto gdje će svježina i toplina biti održavana do konzumacije.

4. One znaju kad je kraj zabavi


Megan Markl, princ Hari i kraljica Elizabeta. Agencije

Ako želite da organizirate zabavu ili druženje poput jedne vojvotkinje, pošaljite pozivnice. Majer kaže da Kejt Midlton koristi sajtove preko kojih svojim gostima šalje elegantne čestitke i pozivnice, u kojima je uvijek naglašen jedan detalj, kada se zabava završava. To će spriječiti da gosti iskorištavaju vašu gostoljubivost i dati do znanja da zabava tokom cijele noći ne dolazi u obzir.

5. Pozdravite goste poljupcem ili rukovanjem

Članovi kraljevske porodice pozdravljaju prijatelje i poznanike poljupcem u obraz, prvo u desni, a zatim u lijevi obraz. Na zvaničnim događajima gdje su prisutni ljudi koje ne poznaju, vojvotkinje se rukuju, a kada posjećuju druge zemlje, prate njihove običaje pozdravljanja.


Zajedničke teme

6. Upoznajte goste koji se međusobno ne poznaju

Vaš zadatak kao domaćice jeste da razgovarate sa svim gostima i uvjerite se da se osjećaju prijatno. Pomozite gostima da i međusobno pronađu zajedničke teme i izbjegnite neugodne šutnje, dosađivanje i neprijatne situacije, sve ih međusobno upoznajte što prije.

7. Tri zalogaja, pa pauza

Vojvotkinje uvijek odlažu pribor nakon 3-4 zalogaja. Više zalogaja za redom kod njih ne dolazi u obzir.

8. Pravilno držanje šoljice

Vojvotkinje drže šoljicu za kafu i čaj na poseban način. Šoljica za čaj se drži tako što se palac i kažiprst spajaju kroz otvor ručke, dok srednjim prstom pridržavaju šoljicu na samom kraju ručke. Ako držite šoljicu kafe, kažiprst treba biti provučen kroz ručkicu.

9. Pravila za toalet

Kada vam se ide u toalet, ne govorite to na glas. Jednostavno se izvinite kada ustajete od stola i stavite svoju salvetu blizu vašeg tanjura. Rola toalet papira neka uvijek stoji na svom mjestu, i to s papirom koji pada preko, a ne ispod role.

10. Ljubaznost iznad svega

Kako biste odavali utisak elegantne dame plave krvi, morate biti ljubazni, pažljivi, fini i puni poštovanja za okolinu.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.