TO JE MOJA OBAVEZA

Adi Mulahalilović među 50 muzičara iz cijelog svijeta: Pjeva za Ukrajinu

Preživio sam opsadu Sarajeva, obaveza mi je da reagujem na agresiju, izjavio je Mulahalilović

Adi Mulahalilović. Facebook

Piše: L. K. P.

19.4.2022

Bosanskohercegovački muzičar Adi Mulahalilović, bivši klavijaturista benda "Hari Mata Hari" pridružio se mirovnom muzičkom projektu o Ukrajini, inicijativi koja okuplja muzičare iz 50 zemalja kako bi snimili originalnu kompoziciju u znak podrške Ukrajini.

- Srce mi se slama kada vidim šta se trenutno dešava u Ukrajini. Naša draga violinistkinja Irina živi u Harkovu i znam tačno kroz šta prolazi. Preživio sam opsadu Sarajeva od 1992. do 1995. Odupirali smo se i preživjeli kada nam niko nije dao jedan posto šanse. Bez podrške Zapadnog svijeta, u vrijeme kada vijesti nisu tako brzo i lako putovale, ubijeno je preko 14.000 mojih dragih Sarajlija. Nadam se da će svijetu biti bolje u Harkovu. U ovakvim teškim vremenima umjetnici mogu podići duh naroda i donijeti nadu, poručio je Mulahalilović na svom oficijelnom Facebook profilu.



On smatra da je njegova obaveza da se pridruži ovom projektu.

- Kao osoba koja je preživjela opsadu Sarajeva osjećam obavezu da reagujem na agresiju na ukrajinski narod. Umjetnici, nažalost, ne mogu zaustaviti nasilje, ali mi možemo podići duh naroda i donijeti nadu, rekao je Mulahalilović u izjavi objavljenoj na YouTube kanalu Amelije Rej (Ray), osnivačice projekta Evropa za Ukrajinu.

Pjesma projekta Evropa za Ukrajinu, "Hands in Hearts", bit će objavljena na Dan ustava Ukrajine 28. juna i bit će „himna mira i povezanosti“.

Ostali učesnici projekta su ukrajinska violinistkinja Julija Križanivska, bubnjar Viki O’Neon iz Finske i basistkinja Franca Mudija Rozeta iz Italije. Muzičari će svoje nastupe snimati na daljinu.

Dio prihoda koji će biti prikupljeni od emitovanje ove pjesme bit će donirani Agencija za izbjeglice UN-a za humanitarnu pomoć Ukrajini.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.