OBOGATILA SE PREKO NOĆI

Aleksandri Meljničenko muž poklonio dvije kompanije: Postala je milijarderka i "kraljica" uglja i đubriva

Međutim, kada je u februaru počeo rat u Ukrajini, Meljničenko je postao zabrinut da će biti pod određenim režimom sankcija Evropske unije Rusiji

Aleksandra Meljničenko. Agencije

L. K. P.

28.5.2022

Aleksandri Meljničenko, bivšoj srbijanskoj pjevačici i manekenki, njen suprug, ruski oligarh Andrej Meljničenko prepustio je vlasništvo nad dvije najveće svjetske kompanije za proizvodnju uglja i đubriva dan prije nego što mu je Evropska unija sankcionisala sredstva, prenosi Reuters.

Meljničenko, koji je svoje bogatstvo stekao u godinama nakon pada Sovjetskog Saveza 1991. godine, odrekao se svojih udjela u proizvođaču uglja SUEK AO i grupi đubriva EuroChem Group AG 8. marta, na dan svog 50. rođendana, ostavivši supruzi, Aleksandri, stvarno vlasništvo nad kompanijama.

Kako se dalje navodi pomenuti medij, do 8. marta, Meljničenko je posjedovao dve kompanije kroz lanac trustova i korporacija koji se proteže od Moskve i švajcarskog grada Cuga do Kipra i Bermuda, prema pravnim izvještajima koje je pregledao Reuters.


Andrej i Aleksandra Meljničenko. Agencije

Od 2006. godine, Meljničenkova supruga je bila druga po redu iza svog muža na listi stvarnih vlasnika dvije kompanije u povjereničkim dokumentima, tvrde anonimni izvori. To je značilo da će ona svakako naslijediti vlasništvo nad kompanijama u slučaju da joj muž umre.

Međutim, kada je u februaru počeo rat u Ukrajini, Meljničenko je postao zabrinut da će biti pod određenim režimom sankcija Evropske unije Rusiji, navodi se. Melničenko je 8. marta obavijestio povjerenike o svom penzionisanju kao korisniku. To je pokrenulo isti lanac promjena u evidenciji povjerenja koji bi se desio da je biznismen preminuo, a njegova supruga postala je stvarni vlasnik i time se cijelo bogatstvo sada vodi na nju, praktično se zakonski “obogatila preko noći”.

Inače, Andrej Meljničenko je jedan od najbogatijih ljudi na svijetu sa bogatstvom koje se procenjuje na 22,7 milijardi dolara.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.