KULTNA FOTOGRAFIJA

Ukrajinska misica objavila sliku Melihe Varešanović i poručila: Dame, dotjerajte se

Dodala je kako je fotografija obišla najveće svjetske publikacije, učinivši Melihu slavnom ženom

Anastasija je u početku bila meta ismijavanja. Instagram

H. J. I.

15.6.2022

Misica iz Ukrajine Anastasija Lena (Anastasiia Lenna) postala je poznata još na početku rata kada je pozirala sa oružjem u rukama želeći podići svijest o dešavanjima u svojoj zemlji. Sada je to i ponovila, ali jednom nama dobro poznatom fotografijom, nastalom pod opsadom u Sarajevu.

Ruska invazija na Ukrajinu u mnogim je Bosancima i Hercegovcima probudila stare rane, a da su i Ukrajinci upoznati sa sličnom situacijom koja se dešavala u našoj zemlji potvrdila je upravo spomenuta misica.

Dodala je kako je fotografija, čiji je autor Tom Stodart (Stoddart) preminuo lani 17. novembra, obišla najveće svjetske publikacije, učinivši Melihu slavnom ženom jer se, u trenutku kada su se Ukrajinke pridruživale vojsci i odlazile u pravu borbu, ona fotografisala sa oružjem.


Porodica koju je slomio rat

Sada je objavila kultnu fotografiju Melihe Varešanović nastalu pod opsadom Sarajeva, želeći poručiti damama da se ne predaju.

U svojoj objavi na Instagramu napisala je:

- Žena na fotografiji je iz stare sarajevske porodice koju je slomio rat. Ovdje joj je 38 godina. Sarajevo je pod opsadom. Ona i njena sestra pokopale su majku. Ošišala je svoju dugu kosu, jer je za nju bilo nemoguće brinuti, bez vode, bez šampona. Našminkala se, obukla svoju omiljenu haljinu i zaputila se gradom na posao, riskirajući da je na svakom koraku pogodi snajperist.


Zatim je nastavila:

- Međutim, ona ne bježi, ne ugađa neprijatelju svojim strahom, ne daje materijal novinarima koji vole fotografirati ranjene i uplakane žrtve. Hoda uzdignute glave uz vojnike, uz zidove skladišta zaštićenih vrećama s pijeskom - stoji u Anastasiijinoj objavi.

Dodala je kako je fotografija, čiji je autor Tom Stodart (Stoddart) preminuo lani 17. novembra, obišla najveće svjetske publikacije, učinivši Melihu slavnom ženom.


"Slava Ukrajini, Slava Bosni"

- Melihi je danas šezdesetak godina. I dalje radi, nosi Chanel kostime i dobro se sjeća jutra kada je hodala i nosila jedino što se moglo suprotstaviti cinizmu i destrukciji, svoju ljepotu i dostojanstvo, tiho govoreći: "Nećeš nas slomiti". Dakle, dame, ispravite ramena, ispravite držanje i idite na besplatno fotografiranje - poručila je Anastasija želeći ohrabriti svoje sunarodnjakinje koje se i danas suočavaju sa ratom.

U komentarima, mnogi su se složili kako ih se priča o Melihi jako dojmila, a neki su uzvratili i komentarom: "Slava Ukrajini, Slava Bosni".

Inače, kultna fotografija nazvana "Žena Sarajeva", bila je stavljena i na aukciju, a početna cijena iznosila je 1.500 funti.

Stodart je za nju od 1993. dobijao brojne ponude i nagrade, a jedan njen primjerak ima i poznata holivudska glumica Anđelina Džoli (Angelina Jolie).

Autor fotografije bio je Britanac, a preminuo je u 68. godini života.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.