TUŽNA VIJEST

Preminuo britanski fotoreporter, autor čuvene fotografije "Žena iz Sarajeva" nastale tokom agresije na BiH

Vraćao se nekoliko puta tokom rata, a kazao je kako ga je fascinirao otpor žena u ratu

Tom Stodart. Arhiv

Piše: N. Aj.

17.11.2021

Britanac Tom Stodart (Stoddart), nagrađivani fotoreporter te autor legendarne fotografije "Žena iz Sarajeva" koja je nastala 1993. godine u opkoljenom Sarajevu, preminuo je u 68. godini. Strani mediji navode da je izgubio bitku s rakom.

Mnogi se od njega emotivnim riječima opraštaju na društvenim mrežama. A Bosanci i Hercegovci ga pamte kao čovjeka koji je napravio tu legendarnu fotografiju žene, Melihe Varešanović, koja je u jeku rata, granata ponosno koračala.

Vraćao se nekoliko puta tokom rata, a kazao je kako ga je fascinirao otpor žena u ratu.

Legendarna fotografija iz opkoljenog Sarajeva koju je napravio Stodart. Tom Stodart

- Bila je to 1993. godina i opsada Sarajeva dosegla je najkrvaviji trenutak. Radio sam na foto-eseju koji je dokumentovao živote žena u ratnom Sarajevu. Svakog dana, te žene su hrabro odlazile po kruh i vodu, neprestano na meti snajpera. Ulice na Dobrinji bile su naročito opasne i ljudi se nisu izlagali opasnosti bez prijeke potrebe.

Čuli su se pucnji snajpera i ja sam našao zaklon iza vreća s pijeskom, a u tom trenutku se, iznenada, jedna žena pojavila na pustoj ulici. Hodala je ponosno, visoko uzdignute glave i imala ruž na usnama, štikle i šarenu haljinu.

Uspio sam napraviti tri ili četiri snimka svojom Leicom dok je prolazila pored mene - ovim riječima je autor fotografije opisivao trenutak kada je nastala.

Stodart je tokom boravka u ratnom Sarajevu ranjen. U grad se vratio na 20. godišnjicu opsade, kada se sreo sa Sarajkom koju je fotografirao u ratu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.