MLADA ZVIJEZDA

Glumica Helena Vuković, voditeljica ceremonije svečanog otvorenja SFF-a, za "Avaz": Konačno se imamo čemu nadati

Stanje u kinematografiji je daleko od dobrog, ali čini mi se da ide nabolje

Helena Vuković na crvenom tepihu prošlogodišnjeg SFF-a. Facebook

Piše: N. Ajnadžić

27.7.2022

Bosanskohercegovačka glumica Helena Vuković (26) u fokus naše i regionalne javnosti došla je prošle godine kao zvijezda filma „Deset u pola“ reditelja Danisa Tanovića. Ove godine, na otvorenju Sarajevo Film Festivala (SFF), 12. avgusta sve oči i reflektori bit će uprti u nju. Doslovno.


Radost i uzbuđenje

Naime, lijepoj Heleni povjerena je uloga voditeljice ceremonije svečanog otvorenja jedne od najvećih filmskih smotri u ovom dijelu Evrope.

Oduševljenje i ne pokušava sakriti, a za „Dnevni avaz“ je govorila o pripremama za ovu veliku večer, kao i o tome šta joj je donijela saradnja s bh. oskarovcem Tanovićem.

- Zahvalna sam na ulozi koja mi je pripala, a kada sam dobila poziv, nisam krila radost i uzbuđenje. Potajno sam priželjkivala tu ulogu, tako da sam još sretnija što mi se želja ostvarila - istaknula je Vuković.

Priznaje da sve voli organizirati na vrijeme pa tako već bira odjevnu kombinaciju za 12. avgust.


Vuković: Jedva čekam. Almin Zrno

- S Janjom Stijepić sam već počela pripremati haljinu za Festival, i bit će to lijepa kombinacija zajedničkih ideja. Najvažnije mi je da nosim ono u čemu se osjećam prijatno i lijepo, a isto vrijedi za frizuru i šminku, prirodno i jednostavno. Uskoro ću dobiti prijedlog scenarija za ceremoniju otvorenja i tada ću započeti detaljne pripreme. Jedva čekam - kazala nam je mlada glumica.

Smatra da joj povjerena uloga voditeljice programa može biti i odskočna daska.

- Nadam se tome, ali bez obzira na to, ovo je sjajna prilika da upoznam još ljudi iz svijeta filma te da ponovo, na jedan način, budem dio festivala koji toliko volim i koji dosta doprinosi našem gradu i cijeloj umjetničkoj zajednici. Drugačija je vrsta uzbuđenja u odnosu na prošlu godinu. Tada sam prvi put sebe gledala na velikom platnu, a sada ću imati priliku da, uime SFF-a, poželim dobrodošlicu gostima i publici, što je ujedno i velika odgovornost - rekla je Vuković.

Moj senzibilitet

Ostvarenje „Deset u pola“ svoju premijeru imalo je na prošlogodišnjem SFF-u te smo Vuković pitali je li joj se i koliko život promijenio otada do danas.

- „Deset u pola“ mi je mnogo značio jer sam znanje koje sam tu stekla prenijela u svoje sljedeće projekte. To je izuzetno važna referenca koja olakšava drugim rediteljima, producentima i kasting direktorima da više saznaju o mom radu, glumačkom senzibilitetu... Stanje u kinematografiji je daleko od dobrog, ali čini mi se da ide nabolje. Pod tim mislim i na snimanja serija koja su u toku, gdje su mnogi mladi glumci i glumice dobili priliku da se ostvare u epizodnim ili glavnim ulogama. Konačno imamo čemu da se nadamo. Ja sam, konkretno, ostvarila dvije epizodne uloge u bh. serijama, te glavnu ulogu u kratkometražnom filmu „Sevap“ rediteljice Sabine Vajrače, koji će krajem godine biti premijerno prikazan. Samo iskustvo će nas činiti sve boljim, sigurnijim i slobodnijim - zaključila je Vuković.


Javni nastupi

- Studij glume, u izvjesnoj mjeri, pripremi glumca i na posao voditelja, u smislu javnog govora, izloženosti, kreativnosti, improvizacije itd. Nekoliko puta do sada imala sam priliku da se okušam u ulozi voditeljice programa, pa mi je glumačko iskustvo to dosta olakšalo - istaknula je Vuković.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.