FOLK ZVIJEZDA

Aca Lukas za "Avaz": Svi u sebi nosimo nostalgiju

Na sarajevskom koncertu snimat će se inserti za „Kafanu na Balkanu“

Lukas: Priča o jednom vremenu. Instagram

Piše: N. Ajnadžić

23.8.2022

Počeo je kao roker, a sada je jedan od omiljenih folkera. Čovjek koji redovno puni novinske stupce, po dobru i zlu. Jedni ga vole, drugi manje, ali bez njegovih pjesama nema ni zabava ni derneka.

Aca Lukas nikada nije krio svoj život ni probleme s kojima se susretao, većinom svojom krivicom, a često je bez dlake na jeziku, zbog čega često izazove gnjev kolega.

Jedva čekam

U novembru će održati veliki koncert u sarajevskoj Zetri, a već dugo se piše o snimanju serije i filma koji će se zvati “Kafana na Balkanu”, po jednom od bezvremenskih Lukasovih hitova. Nedavno je otkriveno da će Lukasa utjeloviti jedan od glumaca mlađe generacije Mladen Sovilj.

- Na sarajevskom koncertu snimat će se inserti za „Kafanu na Balkanu“. Uskoro će se snimati i u svim bivšim republikama. Takav je scenarij. Svugdje sam radio, tako da će se sigurno snimati u svim bivšim republikama - rekao je Lukas za „Dnevni avaz“.

Otkrio nam je da će u projektu biti i glumaca iz drugih država, osim Srbije.

- Otprilike će film i serija biti kao Jugoslavija u malom. Glumac koji će mene igrati je odličan. A koliko ću se miješati u posao... Pa sad, neke stvari koje su specifične samo ću mu dočarati. Bit ću ja tu svakako da pomognem. I privatno i poslovno. Ne vjerujem da će biti problema što se tiče tumačenja te uloge. Ali, kao što sam i ranije govorio, nije to poenta, odnosno nisam samo ja poenta. To je priča o cijelom jednom vremenu, koje nosi taj period kada sam ja radio i bio najpopularniji. To su te devedesete godine i početak dvijehiljaditih koje su bile veoma specifične - kazao nam je pjevač.

Na našu konstataciju da osjetimo dozu nostalgije u njegovom glasu, pjevač je odgovorio:

- Svi mi u sebi imamo negdje neku nostalgiju. Posebno kada je to u pitanju. Bila je to lijepa i velika zemlja (Jugoslavija, op.a.), šta sada o tome da pričamo.

Dodao je da se raduje 19. novembru, kada će se družiti sa sarajevskom publikom.

- Radujem se koncertu, jedva čekam. Stotinu godina nisam bio u Sarajevu, naravno da se radujem. Odavno nisam bio, i zbog korone i zbog čega sve ne. Ima puno godina. Moramo reći publici da se srede, ako ih snime na koncertu, za inserte filma - kroz smijeh je rekao Lukas.

Novi aranžmani

Otkrio nam je da će do novembra objaviti još nekoliko pjesama, koje će sigurno i u Sarajevu pjevati.

- To možemo najaviti. A od ovih pjesama koje su izašle do sada, neke nismo još imali priliku u Sarajevu da pjevamo. Ma, bit će svega. Imamo i novijih aranžmana, malo drugačija svirka, bit će interesantno zaista - istakao je Lukas.

Ovih dana obilazio je crnogorsku obalu, gdje je imao nastupe, a 26. avgusta odlazi u susjednu Hrvatsku, gdje će u Splitu održati koncert.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.