ODLUKA SUDA

"20th Century Fox" mora platiti obnovu plaže, koju je uništio snimanjem filma "Plaža"

Filmska ekipa potpuno je promijenila ekosistem plaže

Scena iz filma "Plaža". Agencije

L. S. R.

15.9.2022

Tajlandski Vrhovni sud  donio je presudu prema kojoj "20th Century Fox" i "Santa International Film Productions", produkcijska kuća iz Tajlanda, moraju platiti 273.000  dolara za obnovu plaže koja je uništena na snimanju filma "Plaža".

Film reditelja  Denija Bojla (Danny Boyle) s Leonardom Dikaprijem (DiCaprio) u glavnoj ulozi sniman je 1998. i 1999. godine, a jedna od lokacija bila je plaža na tajlandskom otoku Phi Phi Leh.

Filmska ekipa "Plaže" potpuno je promijenila ekosistem plaže. Kako bi stvorili izrazito tropski ambijent, uklonili su dobar dio drveća i biljaka koje su ondje rasle, a posađene su nove, strane vrste.


Otok na kojem je sniman film. Agencije

Počupano je grmlje koje je okruživalo plažu i koje je sprječavalo eroziju, a umjesto njih su posađene palme. Ekipa je nakon snimanja imala namjeru vratiti plažu u koliko-toliko prirodno stanje pa su stare biljke nanovo posađene, a oko plaže su postavljene ograde od bambusa. Međutim, to nije moglo spriječiti da more odnosi pijesak s obale, tako da je plaža bila puna "ružnih ograda od bambusa i mrtvih biljaka".

Zahvaljujući filmu plaža je postala popularno turističko odredište, što je također loše utjecalo na zagađenje zaljeva i rehabilitaciju ekosustava.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.