SJAJNA BH. REDITELJICA

Aida Begić za "Avaz": Radujem se kandidaturi za Oskara, dug je put pred nama

Ovakva vrsta priznanja i prepoznavanja od kolega ovdje u BiH važna, kazala nam je Begić

Begić: Znam kako funkcionira glasanje Američke filmske akademije. Agencije

Piše: N. Aj.

19.9.2022

Odjeknula je vijest u našoj zemlji da je Udruženje filmskih radnika BiH odabralo da bosanskohercegovački kandidat u kategoriji Najbolji međunarodni dugometražni film za nagradu Oskar Američke akademije (Academy of Motion Picture Arts and Sciences) bude film "Balada" rediteljice Aide Begić

To je početak jednog puta ka srcima internacionalne publike koja će, nadamo se, imati priliku pogledati ovo ostvarenje renomirane bh. rediteljice Begić.

- Naravno da se radujem. Nisam dobila nikakvu obavijest, pa sam u međuvremenu saznala. Puno znači ovo. Zato što vam je, naravno, ta vrsta priznanja i prepoznavanja od kolega ovdje, u BiH, važna. Naravno, i svaka država objavi ko je predstavnik te godine za nagradu Oskar, tako da ima i međunarodnog odjeka. A sve što slijedi je jedan dug put i velika konkurencija. Za sada smo ovaj prvi korak prošli pa ćemo vidjeti šta dalje - istaknula je Begić za portal "Avaza".


O daljnjem putu "Balade" ka Oskaru Begić je kazala:

- Ja sam članica Američke filmske akademije i znam kako funkcionira to glasanje. To je jedan veliki sistem gdje jako mnogo ljudi glasa. I kada dolazite iz jedne male zemlje kakva je BiH, onda je stvarno teško da se probijete između tako velikih kinematografija.

Ali vidjeli smo na primjerima kolega odranije da ništa nije nemoguće. Vidjet ćemo.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.