MIMO KALUPA

Književnica Iva Kostov ostvaruje svoje snove u Majamiju: Ogolila sam se do kostiju

U saobraćajnoj nesreći sam dobila potres mozga i šili su mi glavu

Piše: Nerma Ajnadžić

29.10.2022

Kostov: U Majami sam se zaljubila na prvu. Privatna arhiva

Nije lako odlučiti napustiti sigurnost svog doma i otisnuti se u nepoznati svijet. To je upravo uradila Iva Kostov, koja je svoju rodnu Bačku Palanku, a potom i Novi Sad, gdje je studirala, zamijenila Majamijem. Već sedam godina tamo gradi svoj život, a objavila je i knjigu prvijenac “Prećuti me”, koji je odlično prošao kod publike.

Kamen na srcu

U tome su joj pomogle i društvene mreže na kojima Iva dijeli odlomke iz knjige. Ali svaki “prvi put” je poseban, pa tako i u svijetu književnosti. Ali, kako je Kostov otkrila u razgovoru za “Dnevni avaz”, nije sve bilo tako bajno u objavljivanju svog prvijenca, koji smatra više svojim ostvarenim snom nego uspjehom.

- Meni je bilo bitno samo da ostvarim svoj dječiji san i nisam htjela da razmišljam unaprijed šta će i kako će biti. Inače, moj prvi susret s knjigom nije lijepo prošao. Prvo, svi su vidjeli knjigu prije mene, a onda sam čekala da „doputuje“ u Ameriku, gdje trenutno živim. Zamišljala sam taj moment uz suze radosnice, a desilo se nešto sasvim neočekivano. Bile su to suze od tuge. Mnogo sam se iznervirala, jer korice nisu bile plave boje, kako sam zahtijevala, već su na kraju ispale ljubičaste, jer je neko na svoju ruku tako uradio. I, eto, umjesto sreće, mene je dočekala neka tuga na „prvu loptu“. Znam, mnogi bi rekli, kakve veze imaju korice ako je iznutra knjiga dobra, ali nama, autorima, to je vrlo bitno. Poslije, kako su krenule narudžbine, nekako mi je pao kamen sa srca. Ponekad još nisam svjesna gdje je moja “Prećuti me” sve putovala - kazala je Kostov.

Ona priprema i sljedeći roman, već je više od polovine napisan.

Prvi roman Ive Kostov “Prećuti me”. Privatna arhiva

- Ne volim da unaprijed otkrivam o čemu se radi, ali ono što mogu reći jeste da itekako ima veze s ljubavlju kakvoj sam se ja oduvijek divila. A i o čemu bih ja drugo pisala… Više o svemu početkom 2023. godine... Vjerujem da je to moja godina po pitanju svega u mom životu, pa tako i nestrpljivo čekam reakcije na ovaj roman. Mogu samo da kažem da sam sebi morala dušu izvaditi da bih ga napisala kako želim - iskrena je bila Iva.

Nedavno je doživjela saobraćajnu nesreću od koje se oporavljala dva mjeseca.

- Imala sam potres mozga i šili su mi glavu. Hvala Bogu, sada je sve uredu. Moram samo da vam otkrijem jednu kratku priču. Tog dana kada sam nastradala, odnosno sljedećeg, kada sam bila pri svijesti, u ruke sam uzela telefon i napisala moj roman koji trenutno pišem u svega pet rečenica. I samo sam izgovorila: “Bože, hvala ti. Sad imam roman.“ I Prije nesreće imala sam radnju romana u glavi, ali nisam znala kako da ga sročim, od čega da krenem. Poslije nesreće sve mi je bilo kristalno jasno. Možda je glupo reći, ali sigurna sam da mi se ta nesreća dogodila kako bih imala svoju drugu knjigu na putu – istakla je Kostov.

Lijepo mi je

O promjeni ne samo adrese već i kontinenta, Kostov kaže:

- Mnogi možda nikada ne bi povezali Majami i Novi Sad, ali ja sam i tu našla vezu po ljubavi. Ja sam iz Bačke Palanke, u Novom Sadu sam živjela dok sam studirala. Ali Novi Sad sam nekako uvijek više voljela od svoje Palanke. Zaljubila sam se u taj grad na prvu. Tako isto je bilo i s Majamijem. Prvi dan kada sam sletjela ovdje, odmah sam nesvjesno izgovorila: “Ovdje želim zauvijek da ostanem.” U početku jeste bilo teško. Ponekad preteško. Kako je vrijeme odmicalo, postajalo mi je sve lakše. A znate zašto? Navikla sam se na nedostajanje. Mislim da je to najgora stvar na koju se mi “preko” moramo navići - kazala je Kostov.

Dan koristi za spavanje ili druženje s prijateljima, a noći… Kaže da ima nešto čarobno u njima.

- Cijelog života sam noćna ptica. Ima nešto čarobno u tim noćima. Nešto što me tjera da pišem, da stvaram i budna sanjam. Jer ja svake noći, tj. jutra liježem oko šest. Uvijek sam bila kao nesvijet. I neka, lijepo mi je – rekla nam je Kostov.

Ima i vjerne čitaoce iz naše države, što je iznenadilo.

- Šta više, bila sam u šoku… Ne znam, kada god pričam s nekim ko je iz BiH, osjećam tu neku posebnu toplinu od tih ljudi. Imaju nešto posebno i drago što mene oduševljava. Moram da kažem, poslije čitalaca iz Srbije, najveću podršku imam baš u BiH i to me jako raduje – istaknula je Iva.

Prvenstveno, kaže, piše za sebe, a ne za publiku.

- Svi moji tekstovi su ja, moji osjećaji, previranja i stradanja. Ali, isto tako, sve što napišem, dotakne druge ljude, pa mi često napišu kao da sam njihov život opisala. Bitno mi je da tekst koji napišem prvo liječi moju dušu, pa tek onda i ostale… Onog trenutka kada sam odlučila objaviti prvu knjigu, znala sam da sam se ogolila do kostiju. Neki bi to nazvali hrabrošću, ja nazivam umjetnošću – kazala je Kostov.

Borac za pravdu

Ona se ne ubraja u “tipične književnike” i stereotipe o njima, barem kada o fizičkom izgledu govorimo. Mnogima je prva asocijacija žena s naočala za pisaćom mašinom, ali Iva to nije.

- Ne bi mi bilo drago da se uklapam u bilo koji kalup, jer to ne bih bila ja. Volim da iskačem od svih standarda. Često mi moji pratioci na Instagramu pišu s divljenjem, kako djevojka koja piše može biti i lijepa i pametna, sve. Ne mogu reći da mi ne prija, prija, i drago mi je da to primjećuju. Vječiti sam borac za pravdu. Zato uvijek težim ka tome da ljudima dokažem da žena ako je lijepa (a za mene je svaka lijepa na svoj način), može biti i pametna, i sposobna. Moguće da imam nepovjerenje od nekih čitaoca, mada mi to nisu nikada rekli. Ali ne zamjeram im, jer baš te jedva čekam da na jednoj od mojih promocija možda upoznam i ubijedim u suprotno. Bit će mi to izazov i jedva čekam da razuvjerim svakog ko ima pogrešno mišljenje o meni – iskreno je kazala Kostov.

Dodala je da će se u novom romanu moći pročitati šta se njoj dogodilo. Ipak, glavna priča nije njena priča, ali emocije jesu.

A Ivino srce može “ukrasti”…

- Neko ko ima dušu da je nasloni na moju, i neko ko ima sigurne ruke da u njima odmorim – zaključila je.


Uloga društvenim mreža

- Da nije bilo društvenih mreža, ne bi bilo ni moje prve objavljenje knjige, a onda ni druge na putu. Društvene mreže zaista mogu pomoći, ako znate da ih iskoristite na pravi način. Ja mislim da sam ih iskoristila još onog dana kada sam napravila Instagram stranicu za pisanje iva_kostov – kaže Kostov.

Pravda i istina

- Prije bih rekla samo da s Ivom treba znati kako. Ako ne znate kako, onda je vrlo teško sa mnom. Ali, one osobe koje umiju sa mnom, mnogo sam jednostavna. Kod mene samo da je pravde i istine, a sve ostalo ćemo lako – kazala nam je Kostov.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.