POPULARNI CRTIĆ

Jeste li se ikada zapitali zbog čega su Simpsonovi žuti?

Tvorac Simpsonovih Met Grening je jedne prilike u intervju za BBC zbog čega su toliko popularni likovi baš žuti

Simpsonovi: Osvojili srca mnogih. Twitter

E. Ć.

7.11.2022

Jedna od najpopularnijih animiranih serija "Simpsonovi" na televiziji se prikazuju više od 30 godina. Svi znaju za Homera, Barta, Mardž i Lisu Simpson, no da li ste se ikada zapitali zbog čega im je koža žute boje?

Tvorac Simpsonovih Met Grening je jedne prilike u intervju za BBC zbog čega su toliko popularni likovi baš žuti.

- Animatorka je došla na ideju da likovi budu žuti i čim mi je pokazala kako ih je obojila, rekao sam: "To je to!". Kada daljinskim upravljačem mijenjate kanale, i na blic primjetite bljesak žute boje, znat ćete odmah da se emituju Simpsonovi - ispričao je Grening.

Uspjeh Simpsonovih podstakao je i ostale animatore da koriste žute likove, jer se pokazalo da ova baja zaista upada u oči gledatelja. Tako su nastali i drugi poznati žuti likovi, a najpoznatiji je svakako Sunđer Bob. 

Žuta je, naime, najvidljivija boja u čitavom vizuelnom spektru boja. Ona je također komplementarna sa plavom bojom, koja je jedna o najčešćih pozadina u crtanim filmovima, jer da su nebo i vode prikazane plavom. Isto tako, žuta je i topla boja, koja asocira na radost i optimizam, pa se nameće kao pravi izbor za glavne junake u crtanim filmovima, piše "CityMagazine".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.