DOŽIVIO 27. IZDANJE

Još jedna potvrda o popularnosti autobiografije: Štukanov "Blank" najprodavaniji na Sajmu knjiga u Istri

Bilo je momenata u životu koje sam svjesno ignorisao i želio da zaboravim, ali sam ih morao ponovo proživjeti dok sam pisao, bilo je teško, često, rekao je nedavno Štukan u intervjuu za "Avaz"

Bh. glumac i pilot Feđa Štukan. Instagram

Piše: N. Aj.

7.12.2022

Na Sajmu knjiga u Istri, koji je održan 28. put, a čiji je zvanični naziv i više nego simpatičan - Sa(n)jam knjige, najprodavaniji naslov je bio bh. glumca, pilota i pisca Feđe Štukana "Blank".

Riječ je o autobiografskom romanu kojim je Štukan oduševio domaću, regionalnu i svjetsku javnost zbog hrabrosti da iskreno govori o svojim porocima, alkoholu i heroinu, ratnim 90-tih godinama, beskućništvu...

Podatak o Štukanovoj knjizi kao najprodavanijoj na Sajmu u Istri objavljen je na Facebook stranici.

"Blank" je nedavno doživio svoje 27. izdanje. Roman je nastao na nagovor ni manje ni više nego Anđeline Đoli (Angelina Jolie) i Breda Pita (Brad Pitt). Ustvari, trebao je Feđa napisati sinopsis za film, ali, kada je počeo stavljati svoj život na papir, kako se čini, nije mogao prestati. I dobili smo "Blank", koji je posvetio kćerki Ayi.


- Ja i kad sam bio u problemu s ovisnošću, nisam se nešto naročito trudio da to sakrijem. „Blank“ ne bi bio „Blank“ da nije iskren. Ako već hoćeš da kažeš nešto, ili reci kako jeste ili ne progovaraj. Bilo kakva istina je bolja od bilo kakve laži. Nisam se pokajao, lijepo je biti go. Osjećam se slobodno. „Blank“ je zamišljen kao sinopsis za film, ali se nekako oteo kontroli i postao knjiga. Pisan je mojoj kćerki. Bilo je momenata u životu koje sam svjesno ignorisao i želio da zaboravim, ali sam ih morao ponovo proživjeti dok sam pisao. Bilo je teško. Često - rekao je nedavno Štukan u intervjuu za "Avaz".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.