OPET UZDRMALI SVIJET

Ovo je priča Harija i Megan: Od bajke do pakla i nazad

Kako je to biti Amerikanka, kćerka razvedenih roditelja, bijelca i crnkinje, koja ulazi u britansku kraljevsku porodicu, a napravili su i paralelu s princezom Dajanom, koju su paparaci pratili do smrti

Hari i Megan: Oči svijeta uprte u njih. Aaron Chown/pool photo via AP

Piše: Nerma Ajnadžić

11.12.2022

Otkako je svijet saznao da su u ljubavnoj vezi, prije nekoliko godina, britanski princ Hari (Harry) i američka glumica Megan Markl (Meghan Markle) ne prestaju puniti novinske stupce.

Ne svojom voljom.

Njihova odluka da napuste kraljevsku porodicu i presele se u Kaliforniju šokirala je prvenstveno Veliku Britaniju, a potom i ostatak svijeta.


Nesvjesna pristrasnost

A Harijeva porodica, koja je ujedno i kraljevska, šutjela je i nije komentirala navode u novinama, kojih je bilo mnogo, a svaki put sve su bili gori i gori. Upravo ovaj dokumentarac prijeti da produbi razdor između para i Bakingemske palače. U samom uvodi se navodi da kraljevska porodica nije htjela učestvovati niti komentirati seriju.

Hari ih optužuje za "nesvjesnu pristrasnost", koja ih je zaslijepila, borbe koje su on i Megan iskusili u godinama i mjesecima prije njihovog dramatičnog odlaska iz porodice.

Serija dolazi više od godinu i po nakon bombastičnog intervjua para s Oprom Vinfri (Oprah Winfrey), koji je sadržavao niz kritika članova kraljevske porodice i izazvao previranja u palači. Ovo je i prvi veliki test odnosa s javnošću za monarhiju pod kraljem Čarlsom III, kojeg je Hari prešutno kritizirao od njihovog rastanka od porodice.


Hari i Megan: Detalj iz dokumentarca. Printscreen / Netflix

- Prihvatam da će postojati ljudi širom svijeta koji se suštinski ne slažu s onim što sam uradio i kako sam to uradio. Ali znao sam da moram učiniti sve što mogu da zaštitim svoju porodicu, posebno nakon onoga što se dogodilo mojoj mami - rekao je princ Hari o prijelomnoj odluci da napusti kraljevsku porodicu.

Megan je svoju objavu zaruka 2017. godine opisala kao "orkestrirani rijaliti šou". Govoreći o početnoj fascinaciji medija prinčevom tadašnjom djevojkom, Hari se prisjetio kako su se drugi članovi kraljevske porodice borili da podijele njegovu zabrinutost.

Istakao je kako su mu govorili da ono što prolazi on, i posebno Megan, morali su proći i oni i njihovi partneri te da su ga pitali „zašto biste trebali imati poseban tretman, zašto bi ona bila zaštićena“.

- Rekao sam da je razlika ovdje u rasnom elementu - dodao je Hari.


Kostur u ormaru

Par je i ranije često kritizirao rasističke prizvuke u izvještavanju tabloida o Megan, koja je birasna.

- Ovo su kosturi u ormaru koji se često nepoželjno pojavljuju u svakodnevnom životu ove porodice - ponekad, znate, vi ste dio problema, a ne dio rješenja i postoji ogroman nivo nesvjesne pristrasnosti. Stvar s nesvjesnom pristrasnošću - zapravo niko nije kriv. Ali kada se to ukaže ili identificira u vama samima, onda morate to ispraviti - rekao je Hari.

Povukli su paralelu s Harijevom majkom, princezom Dajanom (Diana), koju su paparaci progonili doslovno do smrti. A onda, godinama poslije, prebacili se na Harijevu suprugu.


Hari i Megan: Objavljivanje zaruka koje je Megan nazvala „orkestriranim rijaliti šouom“. AP

- Toliko toga što je Megan i kakva je, toliko je slična mojoj mami... Ima tu njenu toplinu u sebi - rekao je Hari.

U jednom trenutku Hari govori da se sjeća kako je njegova mama, iako se morala ponašati u skladu s kraljevskom porodicom, preuzela na sebe da zaštiti njega i njegovog brata Vilijama (William) od medija i paparaca.


Odmrzavanje odnosa ili...

Objavljivanje dokumentarca „Harry & Meghan“ prati period naizgled odmrzavanja odnosa između Harija i njegove porodice nakon smrti kraljice u septembru. Hari i Vilijam ponovo su se ujedinili u šetnji i drugim javnim nastupima u periodu žalosti koji je uslijedio, a kralj Čarls III je iskoristio svoj prvi govor kao monarh da „izrazi (svoju) ljubav prema Hariju i Megan dok nastavljaju da grade svoje živote u inozemstvu”.

Ali nove tenzije bi mogle nastati kada drugi dio dokumentarca bude dostupan. Očekuje se da će tu biti detaljno opisan Harijev i Meganin izlaz iz porodice i preseljenje u SAD. Harijevi memoari pod nazivom "Spare" bi u međuvremenu trebali biti objavljeni u januaru.


Privatni snimci

U seriji se pojavljuje i Arči (Archie), sin Harija i Megan. Tu su i do sada neobjavljene fotografije i privatni snimci para, između ostalog, s odmora, iz Bocvane, iz njihovog doma... Naredne tri epizode očekuju se brzo.

Kako je navedeno, intervjui su završeni u avgustu, mjesec prije smrti kraljice Elizabete.

Unajmila osiguranje

U jednom dijelu dokumentarca Megan je ispričala kako su je paparaci non-stop uhodili dok je bila i kući i na setu. Prisjetila se i razgovora s jednim od policijskih oficira koje je pozvala da prijavi uznemiravanje.

Rekla im je da ih bilo koja druga žena nazove i kaže im da je pet ili šest nepoznatih muškaraca uhode, reagirali bi. Dobila je odgovor da je u pravu, ali da ne mogu ništa po tom pitanju, jer je do toga dovela njena veza.

Megan je u određenom momentu unajmila i osiguranje jer se osjećala ugroženo (dobivala je i prijetnje smrću) i preplašeno.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.