UMJETNOST I POLITIKA

Kastelučijev „Treći rajh“ večeras i sutra na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo

Ne preporučuju osobama koje boluju od epilepsije, poručili iz NPS

Video-instalacija „Treći rajh“. NPS

Piše: N. A.

13.12.2022

Video-instalacija „Treći rajh“ autora i režisera Romeoa Kastelučija (Castelluccija) proslavljenog italijanskog reditelja, bit će izvedena na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo večeras u 19. i u 20.30 sati  te u u srijedu također u 19. i 20.30 sati, u sklopu 4. Sarajevo festa – Umjetnost i politika, u partnerstvu NPS i East West Centra Sarajevo. Ulaznice se mogu kupiti na blagajni Narodnog pozorišta Sarajevo.

Koreografkinja i izvođač je Gloria Drligazo (Dorliguzzo). Videokreacije je uradio Luka Metej (Luca Mattei) u saradnji s Đulijom Kalom (Gilija Collom), dok zvuk potpisuje Skot Gibns (Scott Gibbons). Instalacija uključuje glasnoću zvuka i slike visoke frekvencije koje se ne preporučuju osobama koje boluju od epilepsije te fotoosjetljivim osobama. 

Video-instalacija „Treći rajh“. NPS

- "Treći rajh "je slika nametnute, obvezne komunikacije, čijoj nasilnosti odgovara njegova tvrdnja o jednakosti. Ovdje jezični stroj iscrpljuje cijele sfere stvarnosti, jer su imenice sve iste, mehanički masovno proizvedene, poput montažnih zgrada u znanju koje ne ostavlja prostora za bijeg. Sve pauze su ukinute, zauzete. Stanka, odnosno odsutnost riječi, postaje bojno polje za riječi i njihovu vojnu agresiju; imenice iz rječnika, projicirane na ekran, zastave su zabodene u osvojenoj zemlji.

Projekciji će prethoditi simbolična radnja u kojoj nekoliko figura oživljava ceremoniju u kojoj se “pali” jezik. Zvuk koji prati instalaciju, skladatelja Skot Gibnsa, bit će apodiktičan - poručuju iz NPS.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.