KAMERNI TEATAR 55

Šesti međunarodni festival „Dani Jurislava Korenića" počinje sutra: Stižu najbolje predstave, "Avaz" dodjeljuje nagradu

Pozorište je nešto što nam život čini ljepšim i ugodnijim, rekao je direktor teatra

Sa press konferencije u Kamernom teatru 55. N. Avdagić

Piše: N. Avdagić

15.12.2022

U periodu od 16. do 23. decembra bit će održan šesti međunarodni festival Kamernog teatra 55 „Dani Jurislava Korenića"

Na press konferenciji danas su o tome govorili direktor Kamernog teatra Muhamed Hadžović, umjetnički direktor Gradskog Pozorišta Podgorica Dušan Kovačević i dramaturg Vedran Fajković.

- Pozorište je nešto što nam život čini ljepšim i ugodnijim. Sarajevo je grad različitosti i raznovrsnosti, velika nam je čast da smo domaćini ovog festivala. Festival „Dani Jurislava Korenića" nije samo umjetnički već i tradicionalno odgaja generacije...  Možda nismo ni svjesni koliko su ti naši susreti značajni, ali tek kasnije vidimo važnost toga. Sa ponosom predstavljamo program ovogodišnjeg festivala i vjerujem da ćemo zajedno uživati u tome. Odabrali smo najbolje predstave iz regiona, kod nas možete gledati sva značajna regionalna ostvarenje. Jako je važno kako se otvara festival i ovom prilikom se zahvaljujem Dušanu Kovačeviću što je došao i što će otvoriti naš festival - istakao je Hadžović. 

Kovačević: Zaista je velika čast biti uz ovakve ljude. N. Avdagić

Festival otvara predstava Gradskog pozorišta Podgorica „Bez Portfelja“.

- Zaista je velika čast biti uz ovakve ljude i uz Kamerni teatar. Ova vremena nisu nimalo laka za kulturu i plemenitost. Predstava "Bez Portfelja" govori o malim ljudima, koje proguta ovo vrijeme ili oni sami sebe. Svi zbog mentalitetskih karakteristika i sistema koji nas okružuje i tranzicijskog vremena prolazimo kroz neke stvari na koje kao narod nismo ponosni, ali mi smo tu priču ispričali kroz jednu jako duhovitu i ironičnu prizmu. Pozivam sve da zajedno uživamo i damo puni doprinos teatru jer znamo kroz šta su prošli da ovo izdanje festivala bude na ovom nivou - rekao je Kovačević.

Dramaturg Vedran Fajković je predstavio ostale predstave koje će biti na festivalu. 

Na sceni Kamernog tetra 55 u takmičarskom dijelu festivala publici će se predstaviti najkvalitetnije pozorišne produkcije koje dolaze iz regiona. Predstava Gradskog pozorišta Podgorica „Bez Portfelja“ u režiji Branislava Mićunovića, autorski projekt Marka Grubića i Milene Bogovac predstava „Udarna vest“, predstava Gradskog dramskog kazališta „Gavella“, „Naš razred“ u režiji Jasmina Novljakovića, predstava Narodnog pozorišta Tuzla „Djelidba“ u režiji Miralema Zupčevića i predstava Narodnog pozorišta „Bitola“ „Demoni“ u režiji Vasila Hristova.

Najbolje predstave će izabrati žiri koji čine: predsjednica žirija Jasna Žalica i članovi Larisa Sarajlić-Ramović, Adnan Lugonić i Alen Šimić.

Pored nagrada stručnog žirija, urednica kulture "Dnevnog avaza" Larisa Sarajlić-Ramović će najboljoj predstavi dodijeliti nagradu "Avazov zmaj.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.