TRAJAT ĆE DO 2. JANUARA

"Ulični novogodišnji festival" otvoren u Radićevoj ulici: Prilika za mlade umjetnike

Organizatorica festivala je Edina Selesković

"Ulični novogodišnji festival" otvoren je večeras. Fena

Fena

29.12.2022

"Ulični novogodišnji festival" otvoren je večeras u Radićevoj ulici u Sarajevu. Posjetioce festivala ove godine dočekuje svjetlosna umjetnost i atrakcija, "Lightbusters" i ulični perfomansi.

Kako je Feni kazala organizatorica festivala Edina Selesković, umjetnička svjetlosna instalacija zamijenila je prošlogodišnju muzičku scenu u Ferhadiji.

- Na ovoj lokaciji predstavit će nam se mnoštvo mladih umjetnika, što je bio i jedan od ciljeva ovogodišnjeg festivala. Željeli smo da vizuelna umjetnost bude ta koja će nas uvesti u Novu godinu. Festival je počeo večeras svjetlosnim performansom, a trajat će do 2. januara - kazala je Selesković.

Dodala je da na ovaj način organizatori žele Sarajevo uvrstiti na mapu gradova koji imaju svoje festivale svjetla.


"Ulični novogodišnji festival" otvoren je večeras u Radićevoj ulici - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+1

Organizatori iz Kulturamedia ističu kako su ove godine festival digli na još viši nivo želeći pokazati svjetski duh Sarajeva na najbolji način.

Performans večeras ima i Sandra Šapina - Hajrić, izvođač sa štapovima i vatrenim bakljama, koja će nastupiti uz pratnju Sarajevo Drum Orchestra.

Neki od umjetnika i umjetnica koji će se predstaviti također su Amina Musić, Segmedina Bečirević, Ajla Pustahija i Manuela Kujundžić, kroz svjetlosni mural „Kolo“, te Anda Turulja kroz svjetlosnu instalaciju „Mustra“.

Pokrovitelj projekta su Vlada Kantona Sarajevo-Visit, Ambasada Savezne Republike Njemačke, Općina Centar Sarajevo, dok su partneri projekta Prolightart i BLOWup. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.