NAGRADE

Edina Selesković: "Beating Heart" izabran je među radovima iz cijelog svijeta

Nagrada dolazi u vremenu kada su mnogobrojne izložbe pomjerene, planovi otkazani

L. S. R. /Avaz.ba

Edina Selesković

Foto: Facebook


Edina Selesković, savremena umjetnica iz BiH koja je ostvarila međunarodnu karijere, dobitnica je svjetske nagrade “World Citizen Artists Award 2020“, koju uručuje sedam cijenjenih fondacija i kulturnih institucija Velike Britanije. Njen rad „Beating Heart“ izabran je među hiljadama iz cijelog svijeta.

Projekt unikatne umjetničke instalacije „Beating Heart“ povezuje nove tehnologije i savremenu umjetnost, publiku i kreativnost. Multimedijalnost „Beating Heart“ instalacije čine skulptura, poruke, svjetlo, proširena stvarnost, interaktivnost i zvuk. Publika je premijerno imala priliku vidjeti instalaciju u samom centru Sarajeva, na platou Narodnog pozorišta Sarajevo (NPS) u decembru 2019.

  • Nagrađena instalacija

    Nagrađena instalacija

    Foto: H. Jamaković


- Velika mi je čast i izuzetno mi je drago što je ova nagrada upravo za instalaciju „Beating Heart“, koja je nastala kao želja za boljim svijetom, kao iskra nade u rutini svakidašnjice. Iz BiH smo predstavili umjetnost budućnosti, spoj savremene umjetnosti i novih tehnologija, u potpunosti proizvedenu u BiH, i novo iskustvo i za umjetnika i za publiku. Nagrada dolazi u vremenu kada su mnogobrojne izložbe pomjerene, planovi otkazani i kada svi umjetnici na planeti traže nove načine komunikacije.

Možda upravo zbog toga ona meni nije tek jedna od nagrada, već predstavlja izazov da nastavim s radom, a publici dokaz da umjetnici i dalje djeluju – kaže Selesković za „Avaz“.

Više o temi Edina Selesković

LIČNOST DANA
U top 100 umjetnika
NA VRH

Podijeli članak na