ŠVEDSKA GRUPA

"Abba" od velikog hita nije zaradila ništa, evo šta je bilo s novcem

Puno je novca stiglo tokom godina jer se Čikita puno puštala i strimala (stream), i prodano je puno ploča, kazao je Ulvaeus

Članovi grupe "Abba". INSTAGRAM

A. O.

3.1.2023

Uprkos prodaji miliona primjeraka u više od četiri decenije, golemi "Abbin" hit iz 1979., Čikita (Chiquitita), švedskoj popularnoj grupi ne donosi ni novčića.

- Dali smo autorska prava UNICEF-u - rekao je za BBC član Abbe, Bjorn Ulvaeus.


Kulture i religije

- Puno je novca stiglo tokom godina jer se Čikita puno puštala i strimala (stream), i prodano je puno ploča. Tako da sam jako sretan zbog toga - dodao je.

Napisana za UNICEF-ovu Godinu djeteta, pjesma Chiquitita (djevojčica), bila je prva pjesma koju je "Abba" snimila na španskom jeziku i postigla njome velik uspjeh širom Latinske Amerike.

- Mislim da je najhitnija stvar koja se može učiniti na ovoj zemaljskoj kugli osnaživanje mladih žena i djevojaka. To bi promijenilo naš svijet. Tako je tužno što postoje kulture i religije širom svijeta koje djevojkama jednostavno ne daju jednake šanse. Zato smo rano rekli UNICEF-u da želimo da tamo ide naš novac - naglasio je Ulvaeus.


Pohađanje radionica

Osnovnoškolci pohađaju radionice o zdravlju i samopoštovanju u Udruzi prijatelja razvoja i mira (ADP), jednoj od najstarijih nevladinih organizacija u Gvatemali, koje su plaćene sredstvima od "Abbine" pjesme.

U 43 godine od objave, tantijemi hita Čikita  korišteni su za rješavanje nekih od najsloženijih problema Srednje Amerike - od ekstremnog siromaštva i generacijske kulture mačizma, porodičnog nasilja i silovanja do zloupotrebe alkohola u marginaliziranim, autohtonim zajednicama.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.