ORGINALNI SUPERMODEL

Ko je bila Tatjana Patic, jedna od najljepših i najmisterioznijih žena svijeta: Bila u spotu Džordža Majkla

Kako je više puta istakla, „dane svoje najveće slave je prezirala“

N. Aj.

11.1.2023

Uzrok smrti slavne manekenke još nepoznat. Peter Lindbergh / Vogue

Vijest o smrti supermodela Tatjane Patic (Patitz) prvi je objavio magazin "Vogue", nazvavši je "najtišom i možda najintenzivnijom od originalnih supermodela". Bila je članica slavne petorke s Naomi Kembel (Campbell), Sindi Kravford (Cindy Crawford), Lindom Evangelistom i Kristi Turgington (Christy Turlington).

- Nikada nisam prodala svoju dušu - rekla je ona u intervjuu 2020. godine.

Rođena u Hamburgu od majke Estonke i oca Nijemca, preselila se s porodicom u Skanor, idilični primorski grad na jugu Švedske kada je bila prilično mlada. Godine 1983., kao 17-godišnjakinja, prijavila se na takmičenje elitnih modela u Štokholmu. Zauzela je treće mjesto u Švedskoj. Nagrada je bila putovanje u Pariz i ugovor na ograničeno vrijeme. Ali, kako je "Vogue" pisao 1988. godine, "zvijezda se nije brzo rodila. Tatjana godinu nije našla posao."

Tu dolazi Peter Lindberg (Lindbergh), vilinski kum Tatjanine karijere. Njemački fotograf, poznat po svojim neretuširanim fotografijama i sklonosti prema "prirodnom" izgledu ljepote, snimio bi Patic za poznatu sliku "White Shirts: Six Supermodels, Malibu" 1988., i ponovo za naslovnicu supermodela britanskog "Voguea" iz januara 1990. godine. Kada je Džordž Majkl (George Michael) video to izdanje, pozvao je istu ekipu "djevojčica" da se pojave i sinhronizuju u njegovom muzičkom spotu "Freedom! '90".

Evropski simbol šika

Jedan od originalnih supermodela Patic kao da nikada nije bila dio "čopora". Djelomično je to objašnjeno njenim izborom da se živi u Kaliforniji, umjesto u Njujorku ili Parizu. U Kaliforniji je mogla biti bliže prirodi i svojim životinjama. Geografiju na stranu, postojao je određeni element misterije u ljepoti Patic, nešto u nježnom ovalnom obliku njenog lica i obliku očiju koje su govorile o posjedovanju sebe i strasti.

- Tatjana je oduvijek bila evropski simbol šika, poput Romi Šnajder (Romy Schneider) koja sreće Moniku Viti (Monica Vitti). Bila je daleko manje vidljiva od svojih vršnjaka – tajanstvenija, odraslija, nedostižnija – i to je imalo svoju privlačnost - prisjetila se Ana Vintor (Anna Wintour), direktorica sadržaja Condé Nasta i globalna urednička direktorica "Voguea". 

Njena privlačnost bila je ženstvena i znalačka, a ne ona domišljatai razrogačenih očiju, a sa svojom glumačkom izobrazbom, bila je sila na koju se moralo računati. Kako je rekla za "Vogue" u profilu iz 1988. godine pod nazivom "Tatjana: Ljepotica od milion dolara":

- Ljudi su uvijek govorili da izgledam posebno nisam ličila ni na koga drugog. I zbog toga sam uspjela.

Tatjana Patic je imala dugogodišnje radne odnose s Lindbergom, Herbom Ricom (Ritts) i Patrikom Demarčelerom (Patrickom Demarchelier), koji su je često snimali na licu mjesta.

Prezirala dane slave

Njena nedavna pojavljivanja u "Vogueu" bila su porodična. Manekenka se ponovo ujedinila sa svojim vršnjakinjama za "Good Jeans", priču o supermodelima u traperu koju je snimila Eni Libovic (Annie Leibovitz). Lindberg je 2012. godine Patic i njenog sina Jona Džonsona (Jonah Johnson) fotografirao u pastoralnoj idili kod kuće na ranču u dolini Santa Inez. Ponovo su se 2019. majka i sin pojavili u portfoliju Tine Barnej (Barney). Govoreći o svom sinu prošle godine, izjavila je: “Jona je moj izvor sreće.”

Svojevremeno je proglašena jednom od najljepših žena na svijetu, a uručena joj je i titula najmisterioznijeg modela. Kako je više puta istakla, „dane svoje najveće slave je prezirala“, a iz javnosti se povukla kako bi se posvetila porodici.

Manekenstvom se bavila sve do 2019. godine.

Na ovom linku pogledajte neke od Tatjaninig fotografija koje je napravio Lindberg za "Vogue".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.