DŽIL BAJDEN

Prva dama SAD sinoć vodila dodjelu Gremija

Nagradu je uručila Šervinu Hajipouru, iranskom pjevaču čija je pjesma obilježila proteste u ovoj zemlji

Džil Bajden. Twitter

E. A.

6.2.2023

Džil Bajden (Jill Biden), prva dama SAD, našla se u ulozi voditeljice na dodjeli Gremija (Grammyja), a zanimljivo je da je nagradu uručila Šervinu Hajipouru (Shervinu Hajipouru) - iranskom pjevaču čija je pjesma obilježila proteste u ovoj zemlji.

Iranski pjevač koji se suočava s mogućom zatvorskom kaznom zbog svoje pjesme koja je postala himna tekućih protesta zaplakao je nakon što je vidio da je osvojio Gremi.

Šervin Hajipour je bio zapanjen nakon što je čuo da je Džil Bajden objavila da je osvojio nagradu za pjesmu "Baraye".

Video prikazuje Hajipoura u zamračenoj prostoriji kako briše suze nakon objave. Njegova pjesma "Baraye" ili "For" na engleskom počinje riječima: "Za ples na ulicama, za strah koji osjećamo kada se ljubimo".

U stihovima su navedeni razlozi zbog kojih su mladi Iranci protestovali protiv vladajuće iranske teokratije. Završava se naširoko skandiranim sloganom koji je postao sinonim za proteste nakon smrti Mahse Amini: "Za žene, život, slobodu".

Džil Bajden je poručila da pjesma "može ujediniti, inspirisati i na kraju promijeniti svijet".

- Ova pjesma je postala himna protesta za Mahsu Amini, snažan i poetski poziv na slobodu i ženska prava - rekla je Bajden, "Šervin je uhapšen, ali ova pjesma nastavlja da odjekuje svijetom sa svojom snažnom temom: Žene, život, sloboda."

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.