GLUMICA I AKTIVISTICA

Džejn Fonda traži od Bečke opere da raskine veze s naftnim kompanijama

Večeras će biti počasna gošća na Opernom balu

Džejn Fonda. Instagram

L. S. R.

16.2.2023

Glumica Džej Fonda (Jane), počasna gošća ovogodišnjega Bečkog opernog bala i klimatska aktivistica, pozvala je tu prestižnu instituciju da prekine svoje veze s naftnom industrijom, koju je nazvala zločinačkom.

Govorila je i o geopolitici, izrazivši gnjev zbog poteza ruskoga predsjednika Vladimira Putina te je pozdravila "hrabrost ukrajinskog naroda i njihova iznimnog vođe" Volodimira Zelenskog.

- Otkrila sam da je austrijska kompanija za proizvodnju ugljikovodika OMV jedan od sponzora bala. Žao mi je što to čujem. Te su kompanije zločinačke, one ubijaju ljude, ubijaju našu planeu - rekla je 85-godišnja glumačka zvijezda i klimatska aktivistica na konferenciji za novinare održanoj u glavnom gradu Austrije.



Smatra da takve tvrtke na ovaj način nastoje obnoviti svoj imidž te žele postati "društveno prihvatljive donirajući novac muzejima i opernim kućama". "

Fonda će večeras biti počasna gošća na Opernom balu, koji se ove godine ponovno organizira nakon dvogodišnje pauze povezane s pandemijom covida-19. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.