HOLIVUD

Životna priča Dite fon Tiz: Bila udata za Merilina Mensona, korzeti su njen zaštitni znak

Sa 18 godina prvi put je nastupila u striptiz klubu

Dita fon Tiz. Printscreen

H. J. I.

4.6.2023

Ona je bivša supruga Merilina Mensona, ali i žena koja ima nesvakidašnju biografiju.

Dita fon Tiz rođena je 1972. godine u Ročesteru u Mičigenu kao Heder Rene Svit, srednja od tri kćerke. 

Sa četiri godine se počela baviti baletom

Odrasla je uz majku koja se bavila manikirom i ocem mehaničarem, a pohađala je srednju školu u Irvinu u Kaliforniji, pošto se tamo preselila sa porodicom zbog očevog posla.

Sa četiri godine počela je da se bavi baletom, a sa 13 je već nastupala.

Čuvena je priča da je ona krala „Plejboj“ časopise svog oca, te ju je razočaralo kada je sa 15 godina otišla sa majkom da kupe veš, a nije dobila onakav kakav je gledala u magazinu.

Ubrzo je riješila da to i promijeni. Dita se zaposlila u prodavnici ženskog donjeg veša iste godine, nakon čega je počela da nosi sve ono što je oduvijek željela. Na sebi je imala čipku, skupe dokoljenice i korzete, nakon čega je već sa 18 godina nastupala u lokalnom striptiz baru.

Neobičan pseudonim

S obzirom na to da je od tinejdž uzrasta nosila korzete, Dita je uspjela da širinu struka svede na nevjerovatnih 56 centimetara, a pritegnuta korzetom, obim joj se smanjuje za još 14 centimetara.

Ditin neobični pseudonim također je veoma zanimljiv.

Naime, prijedlogom „fon“, koji je u njemačkoj kulturi bio znak raspoznavanja plemića, Dita nam jasno daje do znanja da se u plemenitom sinkretizmu njenih nastupa krije i duh dvadesetovjekovnog njemačkog kabarea i burleske, a njeno prezime izgovara se isto kao engleski glagol „to tease“ čije je žargonsko značenje seksualno provocirati i zavoditi, prenosi Stil.

Dita se pomalo bavila i glumom, te je jednom prilikom dobila nagradu za najbolju glumicu na „Beverli Hils filmskom festivalu“. To joj je dodijeljeno zbog Gale, uloge koju je Dita tumačila u višestruko nagrađivanom filmu „Smrt Salvadora Dalija“.

Razvela se od Mensona zbog "čestih prevara"

Ditin privatni život podjednako je dinamičan koliko i profesionalni. Naime, Dita je tokom cijele godine na relaciji između svoja dva doma u Holivudu i Parizu.

Svojevremeno je bila udata za Merilina Mensona, čovjeka koji je više puta optužen za seksualno zlostavljanje.

Dita fon Tiz i Merilin Menson postali su par 2001. godine nakon što ju je zamolio da bude u jednom od njegovih muzičkih spotova. Zaprosio ju je u martu 2004. i vjenčali su se u novembru 2005. u Irskoj, a Dita je odlučila da se razvedu zbog „čestih prevara“.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.