ŽENA U MENI

Britni Spirs nije samo muzička zvijezda već i autorica bestselera

Memoari Spirs su pomogli da se snažno potaknu strimovanje i prodaja u njenom muzičkom katalogu, navodi ''Luminate''

Britni Spirs. AP

M. Z.

3.11.2023

Memoari pjevačice Britni Spirs (Britney Spears) "Žena u meni" prodati su u 1,1 milion primjeraka samo u SAD tokom prve sedmice.

Unijela srce i dušu

- Unijela sam svoje srce i dušu u memoare i zahvalna sam svojim fanovima i čitaocima širom svijeta na njihovoj nepokolebljivoj podršci - rekla je Spirs u saopćenju koje je objavila izdavačka kuća ''Sajmon & Šuster''.

Podaci o prodaji obuhvataju porudžbine u pretprodaji, prodaju štampanog izdanja, e-knjige i audioknjige.

"Žena u meni" objavljena je 24. oktobra, a kritičari su je hvalili kao uvjerljiv prikaz njenog uspona do svjetske slave i njenih sadašnjih borbi, uključujući starateljstvo koje je godinama davalo njenom ocu kontrolu nad brojnim aspektima njenog života i otkriće da je abortirala dok je bila u vezi s Džastinom Timberlejkom (Justin Timberlake) prije više od 20 godina.

Na dan objavljivanja Spirs je na Instagramu objavila da je njena knjiga predstavlja "najprodavanije memoare slavnih ličnosti u historiji". To nije do sada čak ni najprodavaniji memoar 2023.

"Žena u meni", koju Spirs nije reklamirala mnogo van Instagrama, bila je najprodavanija prošle sedmice. Ali memoari princa Harija (Harry), koji su objavljeni u januaru, prodati su u 1,6 miliona američkih primjeraka tokom prve sedmice.

Skočila i prodaja albuma

Memoari Spirs su pomogli da se snažno potaknu strimovanje i prodaja u njenom muzičkom katalogu, navodi ''Luminate'', kompanija za analizu muzike i zabave. U jednom danu prošle sedmice, od ponedjeljka do utorka, katalog Spirs je skočio za 18,2 posto u strimovima na zahtjev i 36,8 posto u prodaji albuma.

Brojevi su nastavili da rastu narednih dana. Prema kompaniji ''Luminate'', njeni strimovi u SAD su porasli za 24 posto u odnosu na prethodnu sedmicu - sa 16 miliona na 19,8 miliona; prodaja njenih albuma porasla je za 61,4 posto, a digitalna za 49 posto.

Sličan slučaj zabilježen je u septembru 2020., kada je Maraja Keri (Mariah Carey) objavila "The Meaning of Mariah Carey" – porast od 28,6 posto tokom sedmice od objavljivanja.

Audio izdanje knjige "Žena u meni", koje je čitala glumica Mišel Vilijams (Michelle Williams), nominirana za Oskara, čini se ključnim faktorom u početnoj popularnosti knjige. Njeno čitanje "Žene u meni" je veoma cijenjeno, a prema izdavačkoj kući, to je najbrže prodavano audioizdanje u historiji kompanije. Izdavač nije odmah objavio konkretnu cifru prodaje audiozapisa.

418.000 primjeraka

Prema podacima kompaniji ''Circani'', koja prati oko 85 posto tržišta štampanih izdanja, "Žena u meni" prodata je u nešto manje od 418.000 primjeraka, što je daleko ispod broja za prvu sedmicu "Obećane zemlju" bivšeg predsjednika Baraka Obame (Barack) i "Becoming" bivše prve dame Mišel Obame (Michelle).

Nijedno izdanje, međutim, nije ni blizu razmjerama knjige "Hari Poter i relikvije smrti" Dž.K. Rouling, koja je objavljena 2007. i prodata je u više od osam miliona primjeraka u prva 24 sata.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.