SARAJEVSKA KULTURA

Mlada bh. glumica Hana Zrno za „Avaz“: Umjetnost govori univerzalnim jezikom

Divno je imati priliku sarađivati s kolegama iz regiona, istaklo je

Hana Zrno. Almin Zrno

6.11.2023

Mlada bh. glumica Hana Zrno, osim što je započela pripravnički staž u SARTR-u, vrijedno radi na novim projektima. U oktobru je na Festivalu MESS glumila u predstavi "Alice u krevetu", koju je režirao mađarski reditelj Zoltan Balazs, trenutno radi na alternacijama u već dobro poznatim predstavama "Bullying collection" i "Totovi", a paralelno igra i redovni repertoar predstava u SARTR-u, Narodnom pozorištu, Pozorištu mladih i Altteatru.

Strpljenje i ambicija

Osim glumom, poznato je da se bavi i muzikom, a prvi put na velikom platnu pojavila se u filmu „Praznik rada“ u režiji Pjera Žalice. Kako je danas biti mlada glumica u BiH, koliko je važan fizički izgled za njen poziv, ima li glumačkog uzora, gdje se vidi u budućnosti, kada planira vjenčanje sa svojim izabranikom i kolegom Emirom Fejzićem, koja je njena poruka mladima, otkrila je u veoma otvorenom razgovoru za „Avaz“.


Hana Zrno. Almin Zrno

- Trenutno je veoma povoljna situacija za mlade kolege, jer se snima mnogo serija i filmova, ali i zahvaljujući trenutnom rukovodstvu pozorišta u Sarajevu, u kojima imamo mogućnost da izađemo na mnogobrojne audicije i zavrijedimo svoje mjesto u nekoj od podjela - istakla je.

Veliki broj glumaca iz regiona angažirano je na bh. projektima. Kakav je Vaš stav o tome i da li ste Vi dobili pozive iz regiona?

- Smatram da je dobro da se otvara tržište. Umjetnost govori univerzalnim jezikom i divno je imati priliku sarađivati s kolegama iz regiona. Da, imala sam priliku da odem na nekoliko kastinga izvan BiH, ali, nažalost, do sada nisam imala sreće. Nadam se da će biti prilike.

Koja je Vaša poruka mladima koji se još traže i ne znaju gdje se vide u budućnosti?

- Strpljenje i ambicija. U ovoj silini informacija danas jako je teško izboriti se za ono što želiš, ali jaka volja i trud se uvijek isplate. Barem meni jesu.

Veoma ste lijepa djevojka, koliko je važan fizički izgled danas i koliko Vi radite na sebi?


Hana Zrno. Almin Zrno

- Prije svega, hvala vam, a fizički izgled mi jeste važan. Posao kojim se bavim je vizuelan i zahtijeva od mene da držim do sebe koliko god sam u mogućnosti. Trudim se da radim na sebi, volim sve te mazalice, kremice i zaista uživam u tim stvarima. Osjećam da se tako najbolje odmorim, jer je to vrijeme koje uzmem samo za sebe.

Zaručnik Emir

Osim glumom, poznato je da se bavite i muzikom, kako ste uspjeli objediniti te dvije Vaše velike ljubavi?

- Muzika je sastavni dio mog života odmalena, a gluma je došla nešto kasnije. Glumu sam i zavoljela nekako kroz muziku, jer je prvi projekt na kojem sam radila bio mjuzikl "Annie". Pjevanje, odnosno glas je glumačko sredstvo i vještina koju imam sreću da koristim, kako u mjuziklima u kojima igram tako i u dramskim predstavama. Danas je jako često da reditelji traže tu vrstu glumačke vještine unutar svojih predstava i to mi je uvijek izazovno.

Nedavno ste se zaručili za kolegu Emira Fejzića. Kako provodite vrijeme privatno sa svojim zaručnikom i kada planirate svadbu?

- Emir i ja dosta putujemo poslovno i sretni smo kada možemo vrijeme provesti skupa. Jako volimo kuhati i praviti druženja za prijatelje i porodicu. Svadbu smo planirali za ljeto iduće godine.


Koje su, prema Vašem mišljenju, prednosti, a koje mane kada se ljubavni par bavi istim zanimanjem?

- Prednosti su prvenstveno razumijevanje i razgovor o poslu, gdje te neko prekoputa može posavjetovati jer razumije sve mane i prednosti posla. Mane, za nas barem, jesu obično poslovna putovanja, kojih je mnogo, pa nekada nemamo dovoljno vremena koje bismo željeli imati, mada i razdvojenost nekada ima svoje čari.

Volim putovati, ali ovdje je moj dom

Sve veći broj omladine, a i kompletne porodice odlaze iz BiH. Kako Vi, kao mlada osoba na početku karijere, gledate na to, da li biste mogli zamisliti život van granica BiH?

- Nedavno je reditelj Slaven Vidak u predstavi "Balkanski kvadrat kredom" želio da kroz humor ispričamo te svakodnevne situacije s kojima se susrećemo. Kroz oči mladog, zaljubljenog para pratimo put kroz sistem: svadba, biro, bolnica, policija itd. Odlazak mladih je bila osnovna tema o kojoj smo razgovarali i smatram da, koliko god teško bilo ovdje opstati, i dalje postoji mnogo stvari koje mi možemo promijeniti kako bi nam ovdje bilo bolje. Zato je moj stav, definitivno, za ostanak. Nikada sebe nisam mogla zamisliti van ove države. Volim putovati, ali ovdje je moj dom. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.