BORBA ZA PREDSJEDNIKA

Tejlor Svift bi mogla da bude Bajdenova "tajna karta"

Naime, oko 18 posto američkih birača reklo je da će vjerovatnije glasati za kandidata kojeg je ona podržala

AP

D. H.

1.2.2024

Postoji mnogo razloga da se vjeruje kako bi popularnost pop pevačice Tejlor Svift (Taylor Swift) mogla da se pretvori u političku snagu.

Naime, oko 18 posto američkih birača, uključujući otprilike troje od 10 mladih glasača, reklo da će vjerovatnije glasati za kandidata kog je ona podržala, piše "Bloomberg", pozivajući se na rezultate ovosedmične ankete "Newsweeka". Prema anketi, da se izbori u SAD održe danas, oko 48 posto Amerikanaca glasalo bi za Donalda Trampa (Trump), dok je podrška Džozefu Bajdenu (Joseph Biden) nešto niža (42 posto).

Uznemireni zbog rata

Mladi američki glasači smatraju da je predsjednik SAD Bajden prestar, uznemireni su zbog izraelskog rata u Gazi i frustrirani otpisom studentskog duga, ali, kako ocjenjuje "Bloomberg", Svift bi mogla da pomogne Bajdenu.

Sveprisutna pop zvijezda dominirala je američkim životom tokom protekle godine, od njene rekordne koncertne turneje, za koju neki vjeruju da je pomogla SAD da izbjegne recesiju, do njenog nastupa na utakmicama Nacionalne fudbalske lige u znak podrške dečku Trevisu Kelsiju, koji igra za Kanzas Siti Čifs.

Njeno prisustvo najavljeno je sljedećeg mjeseca na Superboulu, najgledanijem događaju u Americi. Kako podsjeća američka agencija, poznata je nesklonost Tejlor Svift prema bivšem predsjedniku Donaldu Trampu, kog je optužila da je "potpalio vatru bijele nadmoći i rasizma" u tvitu iz 2020.

Očigledna je njena moć

Očigledna je i njena moć da natjera ljude da glasaju. Svift je u septembru pozvala svoje fanove na Instagramu da se registruju, a Vote.org je prijavio gotovo 35.000 naknadnih registracija.

Bijela kuća je podržala Svift prošle sedmice, kada je američki Kongres pozvao kompanije društvenih mreža da preduzmu akcije nakon što su se lažne slike pjevačice širile na platformi X.

S ponudom za predsjedničke izbore koji, prema ocjeni "Blumberga", sve više liče na gerontokratiju, a Trampovi saveznici i konzervativni mediji poput Fox Newsa postaju nervozni zbog popularnosti pjevačice. To što bi pop zvijezda mogla da odluči o ishodu američkih izbora može izgledati kao nategnuta spekulacija, ali trenutno, željela ona to ili ne, mogla bi, zaključuje se u analizi "Bloomberga".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.